Wyszukiwarka
Producenci
Zaloguj się
Opcje przeglądania
Amarone to wino z podsuszanych winogron rejonu winiarskiego Valpolicella w prowincji Werona. Trunek o intensywnym aromacie konfitury wiśniowej, powideł śliwkowych z nutą korzennych, kawowych woni. W smaku potężne i bardzo intensywne, o aksamitnie subtelnej słodyczy.
Amarone nie potrzebuje towarzystwa. Wino o silnej osobowości, lubi błyszczeć i nie lubi konkurencji. Świetnie sprawdza się jako wino do picia solo.
AMARONE
Wino PIETRO DAL CERO Ca dei Frati Amarone della Valpolicella DOCG 2012 750 ml
590,00 zł
Wino PIETRO DAL CERO Ca dei Frati Amarone della Valpolicella DOCG 2016 375 ml
160,00 zł
Wino PIETRO DAL CERO Ca dei Frati Amarone della Valpolicella DOCG 2017 750 ml
275,00 zł
Amarone – skąd pochodzi i jaki ma smak?
Amarone wywodzi się z rejonu winiarskiego o nazwie Valpolicella w prowincji Werony. Jest czerwonym winem ekstraktywnym, tworzonym z podsuszonych winogron. Jego minimalny poziom alkoholu wynosi 14%. Smak Amarone prezentuje sztukę winiarską na bardzo wysokim poziomie. Jego bukiet to intensywny aromat wiśniowej konfitury, powideł śliwkowych i nut kawowych, korzennych woni. Kusi intensywnym smakiem i nie daje o sobie zapomnieć, dzięki zakończeniu aksamitnie subtelną słodyczą.
Szukasz wina idealnego do picia solo…?
… wybierz Amarone! Jego intensywny aromat i dominujący, mocny smak to świetny pomysł na wieczór bez żadnych przekąsek i ciężkich dań. Wino to jest świetne do picia solo. Warto zagłębić się w jego aromacie i rozkoszować smakiem, bez żadnych dodatków i „rozpraszaczy”, które mogłyby przekłamać jego nietypowy bukiet. Jeśli jednak chcesz połączyć Amarone z jakimś daniem, wybierz dziczyznę lub wołowinę. Będzie się ono świetnie komponowało również pod koniec posiłku przegryzione kawałkami gorzkiej czekolady. Jedno jest pewne – jeśli raz zasmakujesz Amarone, prawdopodobnie nie da ono szybko o sobie zapomnieć.
Amarone – wina z naszej oferty
W naszej ofercie znajdziesz Amarone z roczników 2015 i 2016 o zawartości alkoholu 16% i 16,5%. W ich skład wchodzi 2,7 gramów cukru na litr wina, co czyni je bardzo wytrawnymi. Technika produkcji i cały proces wytwarzania Amarone jest bardzo skomplikowany, co przekłada się na dość wysoką cenę tego trunku. Warto jednak choć raz skusić się na ten wyrazisty i ekscytujący smak.