Kerner, biała odmiana winogron uzyskana z zapylania krzyżowego Trollingera (Schiava) z Rheingau Riesling.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Kerner, czyli szlachetne dziecko Rieslinga
Kerner to wino wyhodowane po raz pierwszy w latach dwudziestych XX wieku. Nazwę nadano mu na cześć XIX-wiecznego poety, lekarza i znawcy wina, Justinusa Kernera. Jest krzyżówką szczepów Trollinger i Riesling. Niejednokrotnie porównywany do tego drugiego ze względu na delikatny mineralny posmak, wysoką kwasowość i uporządkowaną strukturę.
Posiada bogaty, uwodzicielski aromat z wyraźnymi nutami owoców i ziół. W smaku Kerner jest intensywny, korpulentny, pozostawiający na języku trwały finisz. Oczaruje Cię wyjątkową finezją i elegancją.
Doskonały jako aperitif. Wyjątkowo dobrze komponuje się z sezonowymi wiosennymi i letnimi warzywami, potrawami z ryb i białego mięsa, szlachetnymi wędlinami oraz dojrzewającymi serami. Nie wymaga wcześniejszej dekantacji, ale najlepiej jest serwować go w dużych kieliszkach, dzięki którym ma szeroki dostęp do powietrza. Najlepiej smakuje schłodzony do temperatury 10°C. Odkryj wyjątkowy urok Kernera!
Wino o wyjątkowej finezji i unikalnej strukturze
W naszym sklepie oferujemy wyjątkowe wina ze szczepu Kerner. Zaskakują bogaty z uwodzicielskim bukietem z owocowymi i ziołowymi nutami. W smaku są intensywnie mineralne i uporządkowane. Szczególnie polecamy te z ekologicznej winiarni Cantina Toblino, produkowane w poszanowaniu środowiska i zdrowia ludzi. Skosztuj ich wyjątkowego smaku i przekonaj się sam!