Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
W przeciwieństwie do win białych, przy produkcji win czerwonych ważną rolę odgrywa maceracja, która trwa od 5 do 35 dni. Podczas tego procesu do moszczu przedostają się fenole (taniny), barwniki i substancje zapachowe zawarte w skórkach, nasionach i miąższu rozgniecionych winogron. Im dłużej trwa maceracja tym wino ma intensywniejszy kolor, smak i aromat. Ponadto związki wydzielane przez skórki nadają czerwonemu winu właściwości prozdrowotne. Maceracja ze skórkami jest kontynuowana w procesie fermentacji.
Czerwone wina najczęściej mają intensywny aromat czerwonych i ciemnych owoców, takich jak truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, czarne porzeczki czy jagody. Intensywność barwy i smaku wina zależy od barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji oraz długości okresu dojrzewania w drewnianych beczkach.
Delikatne czerwone wino dobrze komponuje się z drobiem, rybami, wędlinami i serami. Mocniejsze i bardziej korpulentne wina doskonale łączą się z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz dojrzałymi serami.