



Oliwa LO STORICO GRADASSI Extra Vergine DOP 750 ml
towar niedostępny
Opis
Pojemność: butelka 750 ml
Kraj pochodzenia: Włochy, Umbria, Colli Assisi Spoleto
Kwasowość partii: max 0,4%.
Odmiana oliwek: Moraiolo (nie mniej niż 60%), Frantoio, Leccino i inne
Aromat: intensywny owocowy
Smak: świeżo wyciskanych, nie w pełni dojrzałych oliwek, przyjemnie korzenny z lekko gorzkim posmakiem
Kolor: szmaragdowozielony ze złotymi refleksami
Zbiór: jesienią
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Termin przydatności: 24 miesiące
Oliwa Extra Vergine Lo Storico DOP jest produkowana w limitowanych ilościach. Jest to wysokiej klasy niskokwasowa oliwa, o doskonałych właściwościach organoleptycznych.
Oliwa ta od początku, czyli od zbioru oliwek, przez tłoczenie do mieszania i butelkowania została wyprodukowana w jednym miejscu – Umbria Colli Assisi Spoleto. Otrzymywana jest z oliwek uprawianych na terenie posiadłości Gradassi między średniowiecznymi wioskami Trevi i Campello sul Clitunno, w regionie Umbria we Włoszech. Pozyskiwana jest z ręcznie zbieranych oliwek Moraiolo (nie mniej niż 60%), Frantoio, Leccino i innych odmian. Oliwę ekstrahuje się na zimno przy użyciu nowoczesnej technologii „Sinolea”, metodą naturalnej destylacji (kropla po kropli), bez tzw. stresu produkcyjnego. Dzięki tej metodzie wszystkie naturalne i odżywcze składniki (przeciwutleniacze, polifenole, witaminy) pozostają w oliwie niezmienione.
Oliwa ta szczególnie nadaje się do przyprawiania grillowanych czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny, bruschetty, zup z roślin strączkowych.
Cechy produktu
Pojemność | 750 ml |