Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wino AMARONE RISERVA della Valpolicella DOCG 2015 750 ml

Dostępność: duża ilość
Realizacja zamówienia: 24 godziny
Sposób odbioru: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy odbioru
Cena: 319,00 zł 319.00
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: VANTOROSSO
Kod produktu: B87E-189F7_2015

Opis

Wino AMARONE RISERVA della Valpolicella DOCG 2015


wino czerwone wytrawne

Amarone to wino, które ma „wybitne ciało i silną osobowość”.

 

  • PRODUCENT: Vantorosso
  • REGION: Veneto, Werona, Valpolicella- Fumane
  • POJEMNOŚĆ: 0,75 l
  • ZAMKNIĘCIE: korek
  • SZCZEP: 50% Corvina Veronese, 45% Corvinone, 5% Rondinella Corvina Veronese
  • Zawartość alkoholu: 16,5 %
  • Zawartość cukru: 2,7 g/ l

 

WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE

  • KOLOR: bogaty, intensywnie rubinowo - czerwony z żywymi refleksami.
  • AROMAT: na początku dość surowy, otwiera się powoli uwalniając zapachy dojrzałej wiśni i innych czerwonych owoców.
  • SMAK: mocny wyrazisty, elegancki, ekscytujący; wyraża przyjemną aksamitną grę pomiędzy otulającym ciepłem alkoholu, świeżym i soczystym posmakiem owoców oraz obecną, ale nie agresywną taniną.

 

PROPOZYCJE SERWOWANIA

  • Dobrze współgra z ostrymi i wyrazistymi daniami z dziczyzny. Pasuje do soczystych i bardzo wyszukanych potraw. Znakomite pod koniec posiłku z kawałkami ciemnej czekolady. Doskonale sprawdza się także solo.
  • Serwować w temperaturze 16-18°C.
  • Dekantować godzinę przed podaniem.

 

UPRAWA I WINIFIKACJA

Valpolicella to jedna z najbardziej znanych winiarskich apelacji Włoch położona w prowincji Werona w rejonie Veneto na wschód od Gardy. Wino Amarone powstaje z lokalnych szczepów, które są uprawiane tylko i wyłącznie w tym regionie.

Proces jego wytwarzania również jest unikatowy. Zbiór rozpoczyna się w ostatnich dziesięciu dniach września i odbywa się ręcznie i co ważne  tylko w najlepszych latach winobrania – rok 2015 był rokiem niezwykłym. Do produkcji Riservy przeznaczona jest określona część zbiorów. Po starannej selekcji najlepszych gron, winogrona są suszone w sposób naturalny i powolny na poddaszu przez około 100 dni.

Drugiej selekcji dokonuje się przed tłoczeniem, a następnie rozpoczyna się etap fermentacji w stalowych kadziach. Kolejny etap starzenia w beczkach trwa około 36 miesięcy, następnie w butelkach 24 miesięcy. Z uwagi na skomplikowaną technikę produkcji i bardzo długi proces wytwarzania Amarone Riserva należy do jednych z droższych win.

Amarone Riserva narodziła się na wzgórzach Valpolicella Classica w Fumane na wysokości 400 m n.p.m. z winorośli mających ponad 30 lat życia.

 

 

Cechy produktu

Pojemność 750 ml

Usługa kurierska Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl