Wino AMARONE della Valpolicella DOCG 2015 750 ml
towar niedostępny
Opis
AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG 2015
wino czerwone wytrawne
Amarone to wino, które ma „wybitne ciało i silną osobowość”.
- PRODUCENT: Vantorosso
- REGION: Veneto, Werona, Valpolicella- Fumane
- POJEMNOŚĆ: 0,75 l
- ZAMKNIĘCIE: korek
- SZCZEP: 50% Corvina Veronese, 45% Corvinone, 5% Rondinella Corvina Veronese
- Zawartość alkoholu: 16%
- Zawartość cukru: 2,7 g/ l
WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE
- KOLOR: bogaty, intensywnie rubinowo-czerwony z domieszką granatu
- AROMAT: na początku surowy, powoli obraca się w słodki i delikatny zapach konfitury wiśniowej oraz lekko podsuszonych fioletowych kwiatów; wyczuwalna woń czarnego pieprzu z lekką nutą balsamiczną i żywiczną
- SMAK: wyraża przyjemną aksamitną grę pomiędzy otulającym ciepłem alkoholu, świeżym i soczystym posmakiem owoców oraz cierpkością tanin
PROPOZYCJE SERWOWANIA
- Dobrze współgra z ostrymi i wyrazistymi daniami z dziczyzny, z wołowiną, mięsem z rusztu, pieczeni. Pasuje do soczystych i bardzo złożonych posiłków. Znakomite pod koniec posiłku z kawałkami ciemnej czekolady. Doskonale sprawdza się także solo.
- Serwować w temperaturze 16-18°C.
- Dekantować godzinę przed podaniem.
UPRAWA I WINIFIKACJA
Valpolicella to jedna z najbardziej znanych winiarskich apelacji Włoch położona w prowincji Werona w rejonie Veneto na wschód od Gardy. Wino Amarone powstaje z lokalnych szczepów, które są uprawiane tylko i wyłącznie w tym regionie.
Proces jego wytwarzania również jest unikatowy. Po winobraniu owoce są podsuszane. Proces fermentacji trwa około 25 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Kolejny etap starzenia w beczkach trwa około 18 miesięcy, następnie w butelkach 14 miesięcy. Z uwagi na skomplikowaną technikę produkcji Amarone należy do jednych z droższych win.
Cechy produktu
Pojemność | 750 ml |
Wyświetlane są wszystkie opinie TrustMate (pozytywne i negatywne). Opinie TrustMate są zweryfikowane i pochodzą od Klientów, którzy kupili dany produkt.