Cabernet Sauvignon to bez wątpienia światowy przywódca czerwonych szczepów. Powstało w wyniku skrzyżowania odmian cabernet franc i sauvignon blanc. Pochodzi z francuskiego regionu Bordeaux. Warto jednak wspomnieć, że to jego francuskie i włoskie odmiany są w szczególności cenione przez koneserów wina.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Co nieco o Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to rodzaj popularnej i jednej z najbardziej uznanych winorośli, z której wytwarza się czerwone wino. Powstało ze skrzyżowania odmian Sauvignon Blanc i Cabernet Franc. Jego umiarkowana kwasowość, głęboki nasycony kolor i nietypowy bukiet sprawiły, że szczep ten zdominował praktycznie wszystkie regiony winiarskie na świecie. Powstał we francuskim Bordaux i to właśnie jego francuskie, jak również włoskie odmiany są cenione wśród koneserów wina z całego świata.
Cabernet Sauvignon – do czego pasuje?
Ten rodzaj szczepu najlepiej sprawdzi się jako towarzysz ciężkich i tłustych potraw. Wszędzie tam, gdzie masło, śmietana, tłuste czerwone mięsa i ryby, a także twarde, dojrzałe sery. Będzie też pasował do gorzkich, grillowanych warzyw oraz z przypieczonym mięsem. Nie zaleca się łączyć go z subtelnymi w smaku potrawami, gdyż jego wyrazisty smak może je nieco przytłoczyć. Smakuje wyśmienicie podawane w temperaturze ok 18°C. W celu dekantacji należy odkorkować wino na godzinę przed jego podaniem.
Oto co możesz znaleźć w naszej ofercie
Proponujemy Cabernet Sauvignon z rocznika 2018. Wersję klasyczną, jak również BIO, pochodzącą z ekologicznych winnic z regionu Valle dei Laghi. Oba rodzaje nabierają najlepszego smaku po ok. 2-3 latach od butelkowania. Im są starsze, tym lepsze. Mają pełny, dość taninowy i bogaty smak oraz intensywną, rubinową barwę. Ich mocne nuty czerwonych owoców i ziół sprawią, że Twoja przygoda z Cabernet Sauvignon może nie skończyć się na jednej butelce…