Wyszukiwarka
Producenci
Zaloguj się
Opcje przeglądania
Producent
Pojemność
Cena
-
od
do
Wina czerwone to wina, które powstały z czerwonych winogron. Posiadają czerwoną barwę w tonacjach od miedzianej, przez rubinową, po purpurową... ↓ (Więcej informacji pod listą produktów)
Wino ALTE TERRAZZE PINOT NERO Pavia Province Tenuta Mazzolino IGP 750 ml
95,00 zł
Wino NOIR PINOT NERO dell'Oltrepò Pavese Tenuta Mazzolino DOP 750 ml
155,00 zł
W przeciwieństwie do win białych, przy produkcji win czerwonych ważną rolę odgrywa maceracja, która trwa od 5 do 35 dni. Podczas tego procesu do moszczu przedostają się fenole (taniny), barwniki i substancje zapachowe zawarte w skórkach, nasionach i miąższu rozgniecionych winogron. Im dłużej trwa maceracja tym wino ma intensywniejszy kolor, smak i aromat. Ponadto związki wydzielane przez skórki nadają czerwonemu winu właściwości prozdrowotne. Maceracja ze skórkami jest kontynuowana w procesie fermentacji.
Czerwone wina najczęściej mają intensywny aromat czerwonych i ciemnych owoców, takich jak truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, czarne porzeczki czy jagody. Intensywność barwy i smaku wina zależy od barwnika zawartego w skórkach, rodzaju użytych winogron, sposobu winifikacji oraz długości okresu dojrzewania w drewnianych beczkach.
Delikatne czerwone wino dobrze komponuje się z drobiem, rybami, wędlinami i serami. Mocniejsze i bardziej korpulentne wina doskonale łączą się z czerwonym mięsem, dziczyzną oraz dojrzałymi serami.