




Wina różowe, wbrew pozorom, nie są mieszanką win białych z czerwonymi. Proces produkcji jest najczęściej podobny do produkcji win czerwonych – również powstają z czerwonych winogron, ale maceracja ze skórkami trwa krócej - od 12 do 48 godzin w temperaturze 8-10°C, przez co barwa jest mniej intensywna, delikatna, bardziej różowa... ↓ (Więcej informacji pod listą produktów)
WINA DESEROWE
Najlepsze wina deserowe, doskonałe do ciast i lodów
Wina deserowe to inaczej różowe wina słodkie. Powstają z czerwonych winogron, ale proces maceracji jest krótszy, dlatego trunek nasyca się jedynie delikatną, różową barwą. Ich nazwa pochodzi z języka francuskiego, w którym Vin de dessert oznacza dosłownie – wino spożywane do deseru. Wysoka słodycz jest uzyskiwana w sposób naturalny, przy użyciu wyjątkowo bogatych w cukry winogron. Łączą w sobie zalety win białych i czerwonych – głębokie i aromatyczne doznania smakowe oraz lekką kwasowość i rześkość. Idealne na elegancką kolację zakończoną finezyjnym, czekoladowym deserem, szarlotką lub ciastem z bakaliami. Pasują do ziół, owoców morza, dań z cielęciną i słodkich serów np. Gorgonzoli. Najlepiej odnajdują się w towarzystwie lodów, ciast z czekoladą, galaretek i świeżych owoców.
Warto serwować je schłodzone do temperatury około 10-12°C. Wina te lubią oddychać, dlatego warto dekantować je godzinę przed podaniem.
Słodkie wino, które rozpieści Twoje zmysły miodowym aromatem
W naszym sklepie prezentujemy wyjątkową kolekcję włoskich win deserowych. Starannie dobieramy je i oferujemy naszym klientom to, co najlepsze. Zachwycą Cię intrygującym kwiatowo-owocowym aromatem. Zaskakują wyważonymi i zbalansowanymi bukietami, ze zdecydowanymi nutami miodu, kandyzowanych owoców i fig. Polecamy szczególnie subtelnie orzeźwiające, lekkie wino Moscato z winnicy Gaierhof. Poznaj aksamitną słodycz naszych win deserowych. Skosztuj i przekonaj się sam!