Wina różowe, wbrew pozorom, nie są mieszanką win białych z czerwonymi. Proces produkcji jest najczęściej podobny do produkcji win czerwonych – również powstają z czerwonych winogron, ale maceracja ze skórkami trwa krócej - od 12 do 48 godzin w temperaturze 8-10°C, przez co barwa jest mniej intensywna, delikatna, bardziej różowa... ↓ (Więcej informacji pod listą produktów)
WINA RÓŻOWE
Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w kadziach stalowych. Wina różowe uzyskiwane są również metodą winifikacji białej poprzez wielokrotne tłoczenie. Wina różowe dojrzewają zwykle bardzo krótko i już po 6–8 tygodniach są rozlewane do butelek.
Wina różowe są kwaskowe i bardzo owocowe. W nosie wyczuwalne są aromaty czerwonych owoców: maliny, poziomki, truskawki, porzeczki, wiśni, czasami również nuty cytrusowe i kwiatowe. Wina różowe mają szeroką paletę barw, od miedzianego, przez pełny róż, a nawet pomarańcz, po bladą czerwień. Zaklasyfikowanie wina do win różowych jest względne, nieuregulowane prawnie, zależne od indywidulanej oceny producenta.
Wina różowe są lekkie i orzeźwiające, idealne na upalne letnie dni. Świetnie pasują do lekkich sałatek, serów, owoców morza, ryb i delikatnych dań mięsnych.