MARZEMINO
Marzemino, czyli rubinowy kolor i leśne smaki
Szczep Marzemino daje wino o pięknym, nasyconym, rubinowym kolorze. Jego bukiet to delikatne, leśne smaki – fiołków, ściółki czy owoców leśnych, jak jeżyny i jagody. Charakteryzują go też ziołowe, trawiaste i wiśniowe nuty, które dają winom o tym szczepie delikatnej kwasowości. Są one jednak lekkie, łagodne i pije się je z przyjemnością. Dlatego też, jeśli zaczynasz swoją przygodę z degustacją win, szczep Marzemino to dobry wybór.
Marzemino – z czym je serwować?
Wina z tego szczepu świetnie pasują do mięsa z drobiu czy wieprzowiny, a także do makaronu serwowanego z sosami (lasagne, sos grzybowy) i wielu zup (np. jęczmiennej). Wymaga odkorkowania bezpośrednio w momencie serwowania. Jest najlepsze w smaku pierwszy rok po butelkowaniu, kiedy to można w nim wyczuć świeże nuty owoców. Smakuje najlepiej serwowane w temperaturze od 18°C do 20°C.
Co znajdziesz w naszym asortymencie?
W naszej ofercie znajdziesz wino wyłącznie ze szczepu Marzemino, pochodzące z winnic regionu Vallagarina. Jego delikatny bukiet z wyczuwalną nutą fiołka może Cię miło zaskoczyć. Jednak to nie wszystko, gdyż mamy dla Ciebie coś jeszcze: Wina RONCHEDONE Ca dei Frati. To trafne połączenie szczepów Marzemino, Sangiovese i Cabernet – do wyboru z roczników 2017 lub 2018. Pochodzą z winnic południowego brzegu jeziora Garda, a ich wyrazisty smak, z nutką pikanterii i kwasowości wnosi element zaskoczenia i stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.