Nazwa PROSECCO wywodzi się od włoskich, białych winogron, z których jest wytwarzane - Prosecco (alias Glera). Jest produkowane wyłącznie w północno - wschodnich Włoszech (Wenecja Euganejska oraz Friuli – Wenecja Julia). Od 2009 roku prosecco jest nazwą chronioną pochodzenia geograficznego.
Smak prosecco jest delikatny i owocowy z aromatami gruszki, jabłka, owoców cytrusowych i świeżych kwiatów. Kwasowość jest raczej średnia, dzięki czemu wino to znajduje szersze grono miłośników niż dostojny i wyraźnie kwasowy szampan.
Prosecco ma niską zawartość alkoholu – od 10 do 12% oraz niską zawartość kalorii. Dodatkowo kryje się w nim wyraźnie wyczuwalna słodycz. W zależności od zawartości cukru rozróżnia się rodzaje prosecco:
- Extra Brut najbardziej wytrawne, rzadko spotykane. Zawartość cukru resztkowego wynosi 0-6g/l, dlatego jego cechy aromatyczne skupiają się wokół wytrawnych nut cytrusowych i niedojrzałych owoców.
- Brut– najczęściej spotykane, wytrawne (poniżej 12g cukru/l wina).
- Extra Dry –bardzo lubiane, półwytrawne, z wyczuwalną nutą słodyczy w tle (12-17g/l).
- Dry – lekko słodkie, „najsłodsza” wersja prosecco (17-32g/l).
Poznaj nową kolekcję Prosecco we wszystkich wersjach smakowych, teraz w atrakcyjnych cenach na wiosnę i wybierz swoje ulubione.
W ofercie także znane włoskie wino musujące - Cuvee Extra Dry czyli Prosecco z domieszką szczepu Chardonnay.
Zapraszamy!
PROSECCO/CUVEE
Wino musujące należy podawać w temp. 6°–9°C (schłodzone co najmniej 20 min w kubełku z lodem lub lodówce – nigdy w zamrażalniku), w wysokich, smukłych kieliszkach, z uwagi na dłuższe zachowanie perlistości i lepiej utrzymujący się bukiet. Otwierając wino, kierujemy butelkę w bezpiecznym kierunku i uważamy aby nie wystrzelić korka, a rozlewając wino, aby piana nie wypłynęła z kieliszka.
Więcej o winach musujących: Skąd się wzięły bąbelki w winach musujących?