Bottega SpA
Distillerie Bottega została założona w 1977 roku przez Aldo Bottegę, syna Domenico, wywodzącego się z rodziny winiarzy. Firma od początku koncentrowała się na tworzeniu wysokiej jakości Grappy. Aldo zmarł w 1983 roku, a firmę przejęły jego dzieci Sandro, Barbara i Stefano, którzy 2 lata później stworzyli pierwszą ręcznie dmuchaną butelkę, nadając grappie nowy wyrazisty wizerunek.
Od 2007 roku siedzibą Distillerie Bottega staje się XIX-wieczna wiejska posiadłość Villa Rosina położona w Bibano w gminie Godega di Sant’Urbano. Gospodarstwo otoczone 10 hektarami winnic rozszerza produkcję Bottegi o jedne z najwyższej jakości w regionie Veneto Prosecco. Firma staje się wiodącym producentem wysokiej jakości Grappy i Prosecco przy rocznej produkcji sięgającej prawie 10 milionów butelek, z czego ponad połowę przypisuje się produkcji Prosecco. W 1995 roku Bottega wprowadza na rynek Fragolino, napój o długiej tradycji, który wstrząsa światem napojów. W kolejnych latach, firma rozwija się o dwie winiarnie w Valpolicella i w Montalcino (Toskania), rozszerzając produkcję o wina Amarone i Brunello oraz inne ważne wina czerwone z tych dwóch obszarów. W 2011 roku w pierwotnej siedzibie w Pianzano otwiera się nowa pracowania dmuchania szkła, gdzie powstają artystyczne butelki dla słynnej Grappy Alexander.
Znaczącym jest rok 2013 kiedy Distillerie Bottega srl podnosi swój kapitał i staje się Bottegą SpA. Aktualnie dystrybucja Bottegi obejmuje ponad 120 krajów, a poprzez sprzedaż produktów w strefach wolnocłowych na lotniskach marka Bottega rozpoznawalna jest na całym świecie.
Bottega wina czerwone
Bottega wina białe
Bottega wina prosecco
Strona producenta: https://www.bottegaspa.com/en/