CABERNET SAUVIGNON
Cabernet Sauvignon to bez wątpienia światowy przywódca czerwonych szczepów. Pochodzi z francuskiego regionu Bordeaux, międzynarodową sławę zyskał w XX wieku i zdominował wszystkie najważniejsze regiony winiarskie. Warto jednak wspomnieć, że to jego francuskie i włoskie odmiany są w szczególności cenione przez koneserów wina.
Badania genetyczne wykazały, że Cabernet Sauvignon powstał ze skrzyżowania cabernet franc i sauvignon blancą, stąd też nazwa szczepu. Jest odporny na mroźne zimy i późno pączkuje, zatem jest dość łatwy w uprawie. Nie jest również wymagający co do gleby, najlepiej jednak czuje się na suchej, przepuszczalnej glebie i potrzebuje dużo słońca, aby osiągnąć odpowiednią dojrzałość. Owoce Cabernet Sauvignon są małe o niebieskim odcieniu oraz grubej skórce, która jest doskonałą ochroną winogron podczas deszczowych dni pod koniec sezonu dojrzewania oraz skuteczną ochroną przed atakami insektów. Wydajność krzaków tej odmiany jest raczej niska, co znacznie podwyższa koszty produkcji wina. Owoce zawierają bardzo dużo pestek w stosunku do miąższu, co sprawia że wino wytworzone tylko z Cabernet Sauvignon jest wysoce taniczne i ostre. Typowe dla wina z tej odmiany aromaty to nuty czarnej porzeczki i likieru porzeczkowego, zielonej papryki, ciemnych owoców, takich jak jagody i jeżyny.
Cabernet Sauvignon najlepiej podawać do wołowiny z rusztu z sosem z zielonego pieprzu lub intensywnymi przyprawami. Szczep daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest tak doceniany przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat.
Zapraszamy do degustacji win Cabernet Sauvignon z naszych winnic.