GEWURZTRAMINER
Gewurztraminer to jedna z najbardziej charakterystycznych odmian winorośli używanych w dzisiejszym przemyśle winiarskim. Te szaro-różowe winogrona pozwalają na uzyskanie bardzo aromatycznego białego wina o złożonym i mineralnym, owocowo-kwiatowym smaku.
Mimo, że nazwa nie jest typowo włoska, to jest to odmiana wywodząca się z Włoch – z południowego Tyrolu, gdzie znajduje się najbardziej odpowiednia gleba i klimat dla wzrostu i dojrzewania tej odmiany wina. Gewurztraminer w dosłownym tłumaczeniu oznacza: TRAMINER - region w pobliżu Bolzano, miejsce pochodzenia szczepu oraz GEWÜRZ - po niem. korzenie.
Główną cechą Gewurztraminer z regionu Trentino jest intensywny i lekko pikantny aromat, który w połączeniu ze świeżością i delikatnym smakiem czyni go jednym z najbardziej cenionych na całej włoskiej scenie winiarskiej. To wino o małej kwasowości, z delikatną nutą owoców i szczególnym posmakiem słodyczy, która zmienia się w zależności od stylu produkcji. Są to wina wytrawne lub półwytrawne, pełne ekstraktu i zawsze bardzo aromatyczne, o specyficznym zapachu. Charakterystyczny kolor Gewürztraminer to dość intensywny słomkowo-żółty. Gewürztraminer lubi gleby kredowo-kamienne i gliniaste, o wysokiej zawartości minerałów.
Dzięki swojej słodyczy Gewurztraminer idealnie pasuje do bardzo pikantnych dań. Może być idealnym towarzyszem ostrych potraw kuchni tajskiej, indyjskiej czy bliskowschodniej. Z dań mięsnych do wina tego rodzaju pasować będzie kurczak, kaczka czy wieprzowina. Pasuje również do grillowanych warzyw i miękkich krowich serów.
Podobnie jak inne białe wina, Gewurztraminer powinien być serwowany w stosunkowo niskiej temperaturze. Idealne będzie wino schłodzone w lodówce do temperatury około 10 stopni Celsjusza.
Zapraszamy do degustacji win Gewurztraminer z naszych winnic.