



Gradassi - oliwy z Umbrii
Frantoio Gradassi to jedna z najstarszych olejarni w Umbrii. Jak wynika ze średniowiecznej inskrypcji odnalezionej na kamiennym starym młynie oliwnym, rodzina Gradassi już w 1639 r. rozpoczęła uprawę oliwek, a tradycja produkcji oliwy była przekazywana z pokolenia na pokolenie aż do dnia dzisiejszego. Dziś Frantoio Gradassi jest w rękach ojca Carlo, jego córki Elisabetty i syna Andrea, dla których oliwa z pierwszego tłoczenia jest „składnikiem” życia i którzy z niesamowitą pasją i oddaniem uczynili z produkcji oliwy sztukę i powód do życia.
Wyśmienita oliwa extra vergine powstaje z ręcznie zbieranych oliwek w zielonym sercu Włoch - na skalistych wzgórzach otaczających średniowieczną wioskę Campello sul Clitunno. Dzięki trosce o oliwki, „bezstresowy” proces ekstrakcji, spojrzeniu w przyszłość, a za razem dbałość o wielowiekową tradycję, oliwy Gradassi znane są na całym świecie i uznane za jedne z najbardziej spektakularnych oliw z pierwszego tłoczenia we Włoszech. Firmę Gradassi wyróżnia prostota i zamiłowanie do najwyższej jakości, które zaowocowało licznymi prestiżowymi międzynarodowymi nagrodami. Co najważniejsze, oliwy Gradassi są produktem certyfikowanym, który przechodzi rygorystyczne kontrole. Posiadaja certfikat DOP - Denominazione Origine Protetta (chroniona nazwa pochodzenia), co oznacza że szczególne cechy jakościowe tej oliwy zależą zasadniczo lub wyłącznie od terytorium, na którym są produkowane.
Frantoio Gradassi jest sponsorem włoskiego programu MasterChef, najsłynniejszego kulinarnego show talentów na świecie, w którym rywalizują początkujący kucharze. Oliwy Gradassi gościły na stołach uczestników programu oraz w spiżarni.
Polecamy wysokiej klasy oliwy Gradassi extra vergine: Lo sgocciolato, Lo storico, Centanaria, Fiore d'autunno. W puszkach i butelkach, w pojemnościach od 250 ml do 5 l.
Strona producenta: http://www.gradassi.com/prodotti.php