MOSCATO
Muskat jeden z najstarszych uprawianych przez człowieka winnych szczepów z bogatą historią sięgającą Starożytności. Nazywany królem win słodkich. Nazwa muskat pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy i tak właśnie zrodziła się nazwa szczepu.
Faktycznie pachnie wyjątkowo. Charakterystyczne dla Muscatów aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworzą intensywną, niepowtarzalną kompozycję. Są bogate w cukier, co tłumaczy ich powszechne wykorzystywanie do wytwarzania win słodkich. Należy jednak pamiętać że Muscaty bywają również wytrawne, a obecnie pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek.
Jako Moscato bianco odmiana ta jest sadzona w całych Włoszech i stanowi znaczącą część produkcji tamtejszego białego wina. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji musującego asti lub półmusującego moscato d'asti. Jako Muscat blanc à petits grains, czyli muskat drobnojagodowy - najszlachetniejsza odmiana z rodziny muskatów, dająca wina o największej finezji i jednocześnie czystości aromatów. Powszechnie uprawiana w większości krajów całym basenu Morza Śródziemnego, w tym właśnie we Włoszech.
Biorąc pod uwagę różnorodność win tej odmiany, bardzo trudno podać jasne wskazówki dotyczące potraw z którymi powinno się go łączyć. Z pewnością jednak jako wino mocno aromatyczne świetnie sprawdzi się w towarzystwie pikantnych potraw, mocnych przypraw kuchni tajskiej, chińskiej czy indyjskiej. Jako wino deserowe może być serwowane solo.
Zapraszamy do degustacji win Muscat z naszych winnic.