Oliwa
Drzewa oliwne uprawia się od co najmniej 5500 lat. Zostały rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan. Te mało wymagające i długowieczne drzewka hodowane są przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Rosną zarówno na żyznych równinach jak i na kamienistych wyżynach, a także nad samym morzem. Potrzebują jedynie słońca i dobrego, łagodnego klimatu śródziemnomorskiego.
Obecnie w światowej produkcji oliwy z oliwek przoduje Hiszpania, po niej kolejne miejsca zajmują Włochy, Grecja, Syria, Turcja, Tunezja i Maroko.
Oliwa z oliwek jest ogromnym dobrodziejstwem dla zdrowia, ponieważ posiada szereg cennych właściwości. Nie bez znaczenia jest jednak wybór odpowiedniego rodzaju oliwy. Tylko świeża tłoczona na zimno oliwa Ekstra Virgin zawiera wszystkie przeciwutleniacze i związki bioaktywne. Kupując oliwę Gradassi Extra Virgin masz pewność najlepszego wyboru, bo jest to oliwa:
- od sprawdzonego dostawcy
- z pierwszego tłoczenia z wyselekcjonowanych oliwek
- tłoczona wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych, metodą „Sinolea” czyli kropla po kropli, „bez stresu” produkcyjnego
- tłoczona na zimno, czyli w temperaturze do 25 st C.
- niskokwasowa
- niefiltrowana
- nierafinowana
- świeża i prawidłowo przechowywana
Oliwy Gradassi produkowane są w zgodzie z wielowiekową tradycją rodzinną, z oliwek zbieranych ręcznie w gajach oliwnych zlokalizowanych w okolicach miasteczka Campello sul Clitunno – w samym sercu włoskiej Umbrii. Korzenie firmy sięgają aż 1639 roku, a jej filozofia opiera się na prostocie, miłości, tradycji i pasji. Gradassi to jedna z najlepszych oliw z oliwek Extra Virgin. Jest to wysokiej klasy niskokwasowa oliwa z oliwek, o doskonałych właściwościach organoleptycznych z wyśmienitym smakiem i aromatem, co sprawia, że jest niezastąpiona w kuchni. Stosowana jest do smażenia (w umiarkowanej temperaturze), do przyprawiania i wykańczania potraw, np. grillowanych mięs, sałatek, surówek, oraz do przygotowywania słynnego sosu winegret. We Włoszech, oliwy z oliwek używa się zamiast masła do nasączania pieczywa i do bruschetty.