RiDaRoca - wina z Roero
Firma Ridaroca narodziła się oficjalnie w 1994 roku, kiedy Luigi i Maria Teresa postanowili zmienić rodzinną farmę należącą do „Dziadka” Nonno Giuseppe, który wówczas, podobnie jak wiele innych firm w regionie Roero, zajmował się mieszaną produkcją wina, owoców, zootechniki, poświęcając się całkowicie produkcji i winifikacji cennych winogron z ich winnic.
Roero, obszar geograficzny położony na południu Piemontu, rozciąga się na lewym brzegu rzeki Tanaro, która oddziela go od Langhe. Terytorium to zawsze było poświęcone uprawie owoców i winorośli, a wino było integralnym elementem kultury i życia Roero. Jego dwa najbardziej typowe produkty otrzymały oznaczenie DOCG, najważniejsze we Włoszech, a mianowicie Roero (100% Nebbiolo) i Roero Arneis (100% % Arneis). Oprócz winifikacji pod nazwą Roero, Nebbiolo jest również winifikowane na dwa inne sposoby: Nebbiolo d'Alba i Langhe Nebbiolo. W 2014 roku Roero wraz z krajobrazami winiarskimi Langhe i Monferrato zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Od 2015 roku, chcąc połączyć produkcję wspaniałych win z ochroną środowiska i różnorodności biologicznej tego obszaru, firma postanowiła podążyć ścieżką upraw ekologicznych. W piwnicach zielony punkt zwrotny nastąpił nawet wcześniej - w 2012 roku - wraz z montażem instalacji fotowoltaicznej o mocy 20 KW do własnej produkcji.
Cała filozofia firmy zawarta jest w założeniu Nonno Giuseppe: „Per fé l'vin bun vanta avaji l'uve bune” (Aby zrobić dobre wino, trzeba mieć dobre winogrona). Z winogron RiDaRoca powstają obfite wina bogate w aromaty, a produkcja odbywa się w szacunku dla tradycji i specyfiki terytorium.
RiDaRoca wina czerwone
RiDaRoca wina białe
Strona producenta: https://www.ridarocawine.it/index.html