SAUVIGNON BLANC
To lekkie i cudownie orzeźwiające białe wino. Nazwa tej białej winorośli wywodzi się od francuskich słów sauvage „dziki”, prawdopodobnie dlatego, że owoce tej odmiany są podobne do kształtu owoców dzikorosnącej winorośli i blanc „biały”. Pochodzi z Doliny Loary, ale rozprzestrzeniło się na całym świecie i obecnie jest uprawiane w wielu światowych regionach winiarskich. Wino Sauvignon jest niezwykle aromatyczne, to połączenie świeżości i orzeźwiającej kwasowości ze smakiem owoców m.in. limonki, marakui, agrestu, czarnej porzeczki, a także nutami skoszonej trawy i pokrzywy. Dzięki swojej lekkiej kwasowości świetnie gasi pragnienie. Można je połączyć z owocami morza, rybami, młodymi kozimi serami, a także pikantnymi daniami kuchni tajskiej. Większość win Sauvignon pije się jako młode, ale znaleźć można w tej rodzinie także wina starzone, które cechują się niższą kwasowością i delikatnym aromatem dębu.
Sauvignon Blanc - adaptuje się dobrze w wielu rozmaitych siedliskach, nie lubi jednak zarówno zbyt dużej wilgoci, jak i suszy. To pozornie łatwy w uprawie szczep, ale niestety znacznie trudniejszy podczas procesu produkcji. Głównym wyzwaniem jest zachowanie aromatów, dzięki którym klienci na całym świecie kochają Sauvignon Blanc. Wymaga to precyzji i doświadczenia na każdym etapie winifikacji. Proces ten bywa więc bardzo kosztowny i skomplikowany. Niezwykle ważne jest tutaj doświadczenie i intuicja winiarzy. Włoskie wina Sauvignon mogą śmiało konkurować z winami z tradycji francuskiej, przede wszystkim dzięki idealnym warunkom klimatycznym i wieloletniemu doświadczeniu lokalnych winiarzy.
Zapraszamy do degustacji win Sauvignon z naszych winnic.