Vantorosso - wina czerwone z Valpolicella
Firma Vantorosso narodziła się w wyniku wieloletniej przyjaźni i współpracy odnoszącego sukcesy kierowcy wyścigowego i testera samochodów Vanni Pasquali z Franco Allegrini - właścicielem innej wielkiej winnicy w Valpolicella Allegrini Estates. Wytrwałość i ambicja potrzebne w karierze kierowcy rajdowego Vanni wykorzystał również w nowym projekcie winiarskim Vantorosso, ożywiając od dawna opuszczone ziemie jego ojca.
Winnica Vantorosso znajduje się w samym sercu słynnego regionu winiarskiego Valpolicella Classico, który obejmuje kilka gmin na północny zachód od Werony. Kraina Valpolicella od północy ograniczona jest górami Lessini, a od południa rzeką Adige. W krajobrazie dominują szerokie tarasy z charakterystycznymi kamiennymi murkami zlokalizowane w otoczeniu łagodnych wzgórz poprzecinanych dolinami wyrzeźbionymi przez liczne cieki wodne. Ziemie te, ze względu na doskonały klimat i niezwykle urodzajną glebę, są uprawiane już od czasów starożytnych (VII w p.n.e.). Na żyznych wapiennych glebach z dodatkiem tofu bazaltowego uprawia się nie tylko winorośl ale również m.in. drzewa owocowe i oliwne, cyprysy. Winnica Vantorosso położona jest w gminie Fumane na naturalnym tarasie na wysokości 350-400 m n.p.m.
Vanni wraz z rodziną sprowadza się w rejon Valpolicella, przebudowuje gospodarstwo, regeneruje ziemię, sadzi winnice i przejmuje kilka innych. Działalność Vantorosso rozpoczyna się w 2015 roku i jest prowadzona w zgodzie z myślą: „W winnicy relacja między człowiekiem a winnicą jest zupełnie inna niż ta, którą ma kierowca z własnym samochodem. Musimy szanować naturę, bo ster jest nie tylko w rękach człowieka. Praca w winnicy wymaga cierpliwości, wrażliwości i umiejętności obserwacji.” Jednocześnie były kierowca rajdowy wchodzi w ryzykowne zakręty i nie boi się dodać gazu. Dziś Vanni cieszy się uznaniem jako producent znakomitych czerwonych win: amarone powstające w oparciu o podsuszane na matach winogrona, ripasso powstające w wyniku dodawania wytłoków z amarone do valpolicelli i refermentacji całości, recioto również bazujące na zrodzynkowanych owocach.
Strona producenta: http://www.vantorosso.it/en/#