Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Prosecco DOC ROSE CASA Bottega 200 ml

Dostępność: duża ilość
Realizacja zamówienia: 24 godziny
Sposób odbioru: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy odbioru
Cena: 15,00 zł 15.00
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: BOTTEGA
Kod produktu: 9575-8275B

Opis

PROSECCO ROSE BOTTEGA DOC 
różowe wytrawne wino musujące

Niezwykle świeży owocowy smak, powstały dzięki połączeniu szczepów Pinot Noir i Glera.

  • PRODUCENT: Bottega SPA
  • REGION: Province of Treviso (Veneto)
  • POJEMNOŚĆ: 0,2 l
  • ZAMKNIĘCIE: korek
  • SZCZEP: Pinot Noir, Glera 
  • Zawartość alkoholu: 11,5%
  • Zawartość cukru: 10-14 g/ l

 

WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE

  • KOLOR: jasnoróżowy
  • AROMAT: owocowe aromaty (z wyraźnymi nutami jabłka, białej brzoskwini, cytrusów i poziomek) oraz nutami kwiatowymi, takimi jak kwiaty brzoskwini.
  • SMAK: Świeży i delikatny, kwiatowo-owocowy

PROPOZYCJE SERWOWANIA

  • Doskonały jako aperitif, można go podawać w trakcie całego posiłku i dobrze komponuje się z zimnymi i lekkimi potrawami, takimi jak caprese lub półmisek surowej szynki średniej wieku, z warzywnymi risotto, niezbyt wyszukanymi daniami głównymi z ryb i pieczeni lub grillowane białe mięso. Idealne do surowej ryby i sushi. Polecany również w połączeniu z pizzą.

  • Serwować w temperaturze 4-5°C.

 

UPRAWA I WINIFIKACJA

Prosecco Rose powstaje z mieszanki szczepów Glera i Pinot Noir. Ponieważ te dwie odmiany mają różne terminy dojrzewania, są one poddawane winifikacji osobno. Winogrona Glera są zazwyczaj zbierane w połowie września. Winogrona są odszypułkowane, delikatnie sprasowane, a na koniec moszcz zostaje oczyszczony. Pierwsza fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach po dodaniu
wybranych drożdży. Natomiast Pinot Noir zbiera się pod koniec sierpnia. Po zbiorach winogrona są odszypułkowane i delikatnie wyciskane. W kontakcie przeprowadza się prefermentacyjną macerację trwającą około 12-16 godzin ze skórkami, aby wydobyć kolor. Moszcz jest następnie oddzielany od skórek i fermentowany w kontrolowanej temperaturze. Dwa otrzymane wina zostaną następnie zmiksowane i poddane refermentacji zgodnie z metodą Martinottiego w kontrolowanej temperaturze 15-16°C, a proces refermentacji trwa średnio 2 miesiące.

 

Usługa kurierska Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl