Promocje
Wino PINOT GRIGIO Dal Bello Asolo Montello DOC 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Dal Bello Asolo Montello DOC 750 ml
49,00 zł 29,00 zł
szt.
PROSECCO Dal Bello FRIZZANTE DOC 750 ml
PROSECCO Dal Bello FRIZZANTE DOC 750 ml
29,00 zł 23,00 zł
szt.
Wino FRAGOLINO ROSSO COUNTRY Bottega 750 ml
Wino FRAGOLINO ROSSO COUNTRY Bottega 750 ml
35,00 zł 29,00 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Prosecco DOC ROSE CASA Bottega 200 ml

Dostępność: duża ilość
Realizacja zamówienia: 24 godziny
Sposób odbioru: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy odbioru
Cena: 16,00 zł 16.00
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: BOTTEGA
Kod produktu: 9575-8275B

Opis

PROSECCO ROSE BOTTEGA DOC 
różowe wytrawne wino musujące

Niezwykle świeży owocowy smak, powstały dzięki połączeniu szczepów Pinot Noir i Glera.

  • PRODUCENT: Bottega SPA
  • REGION: Province of Treviso (Veneto)
  • POJEMNOŚĆ: 0,2 l
  • ZAMKNIĘCIE: korek
  • SZCZEP: Pinot Noir, Glera 
  • Zawartość alkoholu: 11,5%
  • Zawartość cukru: 10-14 g/ l

 

WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE

  • KOLOR: jasnoróżowy
  • AROMAT: owocowe aromaty (z wyraźnymi nutami jabłka, białej brzoskwini, cytrusów i poziomek) oraz nutami kwiatowymi, takimi jak kwiaty brzoskwini.
  • SMAK: Świeży i delikatny, kwiatowo-owocowy

PROPOZYCJE SERWOWANIA

  • Doskonały jako aperitif, można go podawać w trakcie całego posiłku i dobrze komponuje się z zimnymi i lekkimi potrawami, takimi jak caprese lub półmisek surowej szynki średniej wieku, z warzywnymi risotto, niezbyt wyszukanymi daniami głównymi z ryb i pieczeni lub grillowane białe mięso. Idealne do surowej ryby i sushi. Polecany również w połączeniu z pizzą.

  • Serwować w temperaturze 4-5°C.

 

UPRAWA I WINIFIKACJA

Prosecco Rose powstaje z mieszanki szczepów Glera i Pinot Noir. Ponieważ te dwie odmiany mają różne terminy dojrzewania, są one poddawane winifikacji osobno. Winogrona Glera są zazwyczaj zbierane w połowie września. Winogrona są odszypułkowane, delikatnie sprasowane, a na koniec moszcz zostaje oczyszczony. Pierwsza fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach po dodaniu
wybranych drożdży. Natomiast Pinot Noir zbiera się pod koniec sierpnia. Po zbiorach winogrona są odszypułkowane i delikatnie wyciskane. W kontakcie przeprowadza się prefermentacyjną macerację trwającą około 12-16 godzin ze skórkami, aby wydobyć kolor. Moszcz jest następnie oddzielany od skórek i fermentowany w kontrolowanej temperaturze. Dwa otrzymane wina zostaną następnie zmiksowane i poddane refermentacji zgodnie z metodą Martinottiego w kontrolowanej temperaturze 15-16°C, a proces refermentacji trwa średnio 2 miesiące.

 

Usługa kurierska Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl