



Wino ACINO D'ORO CHIANTI Bottega DOCG 750 ml
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
ACINO D'ORO CHIANTI Bottega 2022
wino czerwone wytrawne
Chianti to dobrze znane wino i jeden z głównych symboli wielkiej włoskiej tradycji winiarskiej. Pod marką Acino d’Oro Bottega oferuje niszowy produkt, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
- PRODUCENT: Bottega SpA
- REGION: Chianti - Toskania
- POJEMNOŚĆ: 0,75 l
- ZAMKNIĘCIE: korek
- SZCZEP: Sangiovese, Cabernet, Merlot
- Zawartość alkoholu: 12,5%
- Zawartość cukru: g/l: <2
WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE
- KOLOR: intensywna rubinowa czerwień z odcieniami granatu.
- AROMAT: charakterystyczny, intensywny i trwały. Charakteryzuje się nutami kwiatowymi (fiołek), owocowymi (zwłaszcza jagodami) i korzennymi (głównie gałką muszkatołową).
- SMAK: wytrawny, soczysty, pełny, harmonijny i elegancki, charakteryzujący się lekką taninowością, która z czasem zanika.
PROPOZYCJE SERWOWANIA
- Doskonale komponuje się z pieczenią, drobiem, zającem i grillowanym czerwonym mięsem. Wyśmienite z dojrzałymi serami.
- Serwować w temperaturze 16-18°C.
- Dekantować godzinę przed podaniem.
UPRAWA I WINIFIKACJA
Obszar uprawy Chianti Classico położony jest pomiędzy Florencją a Sieną.
>Dzięki wzniesieniom tego pagórkowatego obszaru winnice cieszą się lepszą wentylacją, co ogranicza choroby i ryzyko nadmiernej dojrzałości.
> Klimat kontynentalny, łagodzony bliskością morza, charakteryzuje się łagodnymi zimami i gorącymi, suchymi latami z ostrymi wahaniami temperatury z dnia na noc.
> Gleba nie jest zbyt głęboka, zawiera glinę, piasek i kamienie.
Proces produkcji:
> Winogrona są zbierane, wyciskane i odszypułkowane.
> Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze, z maceracją trwającą 18-20 dni i codziennym pompowaniem. Proces „przepompowywania” polega na rozerwaniu osłonki skórki powstałej na wierzchu kadzi podczas fermentacji. Celem „przepompowywania” jest: rozpuszczanie substancji zawartych w skórze w moszczu; napowietrzanie moszczu, aby wesprzeć namnażanie się drożdży; chłodzenie fermentującego moszczu.
> Po tym procesie skórki oddziela się od moszczu i zachodzi fermentacja malolaktyczna.
> Wino staje się w ten sposób gładsze i bardziej złożone.
> Wino jest następnie naturalnie stabilizowane na zimno i dojrzewa w beczkach przez 3 do 6 miesięcy, w zależności od roku.
> Starzenie nadaje winu bardziej zaokrąglony i miękki charakter, stabilizując jego kolor i wzbogacając bukiet. Zgodnie z przepisami winiarskimi Chianti Classico DOCG Bottega wypuszczane jest na rynek dopiero od 1 października roku następującego po zbiorach
Wyświetlane są wszystkie opinie TrustMate (pozytywne i negatywne). Opinie TrustMate są zweryfikowane i pochodzą od Klientów, którzy kupili dany produkt.