Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Wino ACINO D'ORO CHIANTI Bottega DOCG 750 ml

Dostępność: brak towaru
Cena: 69,00 zł

Cena regularna:

69.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: BOTTEGA
Kod produktu: 60A5-90890_202211_chianti

Opis

ACINO D'ORO CHIANTI Bottega 2022
wino czerwone wytrawne

Chianti to dobrze znane wino i jeden z głównych symboli wielkiej włoskiej tradycji winiarskiej. Pod marką Acino d’Oro Bottega oferuje niszowy produkt, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

  • PRODUCENT: Bottega SpA
  • REGION: Chianti - Toskania
  • POJEMNOŚĆ: 0,75 l
  • ZAMKNIĘCIE: korek
  • SZCZEP: Sangiovese, Cabernet, Merlot
  • Zawartość alkoholu: 12,5%
  • Zawartość cukru: g/l: <2

 

WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE

  • KOLOR: intensywna rubinowa czerwień z odcieniami granatu.
  • AROMAT: charakterystyczny, intensywny i trwały. Charakteryzuje się nutami kwiatowymi (fiołek), owocowymi (zwłaszcza jagodami) i korzennymi (głównie gałką muszkatołową).
  • SMAK: wytrawny, soczysty, pełny, harmonijny i elegancki, charakteryzujący się lekką taninowością, która z czasem zanika.

 

PROPOZYCJE SERWOWANIA

  • Doskonale komponuje się z pieczenią, drobiem, zającem i grillowanym czerwonym mięsem. Wyśmienite z dojrzałymi serami.
  • Serwować w temperaturze 16-18°C.
  • Dekantować godzinę przed podaniem.

 

UPRAWA I WINIFIKACJA

Obszar uprawy Chianti Classico położony jest pomiędzy Florencją a Sieną.
>Dzięki wzniesieniom tego pagórkowatego obszaru winnice cieszą się lepszą wentylacją, co ogranicza choroby i ryzyko nadmiernej dojrzałości.
> Klimat kontynentalny, łagodzony bliskością morza, charakteryzuje się łagodnymi zimami i gorącymi, suchymi latami z ostrymi wahaniami temperatury z dnia na noc.

> Gleba nie jest zbyt głęboka, zawiera glinę, piasek i kamienie.

Proces produkcji:
> Winogrona są zbierane, wyciskane i odszypułkowane.
> Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze, z maceracją trwającą 18-20 dni i codziennym pompowaniem. Proces „przepompowywania” polega na rozerwaniu osłonki skórki powstałej na wierzchu kadzi podczas fermentacji. Celem „przepompowywania” jest: rozpuszczanie substancji zawartych w skórze w moszczu; napowietrzanie moszczu, aby wesprzeć namnażanie się drożdży; chłodzenie fermentującego moszczu.
> Po tym procesie skórki oddziela się od moszczu i zachodzi fermentacja malolaktyczna.
> Wino staje się w ten sposób gładsze i bardziej złożone.
> Wino jest następnie naturalnie stabilizowane na zimno i dojrzewa w beczkach przez 3 do 6 miesięcy, w zależności od roku.
> Starzenie nadaje winu bardziej zaokrąglony i miękki charakter, stabilizując jego kolor i wzbogacając bukiet. Zgodnie z przepisami winiarskimi Chianti Classico DOCG Bottega wypuszczane jest na rynek dopiero od 1 października roku następującego po zbiorach

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie TrustMate (pozytywne i negatywne). Opinie TrustMate są zweryfikowane i pochodzą od Klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl