



Wino DOLCETTO D'ALBA Stroppiana DOC 750 ml
towar niedostępny
Opis
DOLCETTO D'ALBA Stroppiana DOC 2021
wino czerwone wytrawne
Tradycyjne czerwone wino wytrawne z Piemontu
- PRODUCENT: Stroppiana
- REGION: Piemont - Gabutti Bussia in Monforte d’Alba
- POJEMNOŚĆ: 0,75 l
- ZAMKNIĘCIE: korek
- SZCZEP: 100% Dolcetto
- Zawartość alkoholu: 13,5 - 14%
WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE
- KOLOR: głęboko rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami
- AROMAT: świeży, pachnący i owocowy z zapachami wiśni, truskawek i malin
- SMAK: pełny i harmonijny składnikami alkoholowymi, z rozkosznie gładkim, trwałym finiszem i przyjemnym posmakiem
PROPOZYCJE SERWOWANIA
- serwować z potrawami z drobiu,świetnie pasuje do „Agnolotti al plin” (ręcznie robiony miniaturowy nadziewany makaron), królik w winie czy dziczyzna. Doskonałe również do specjalnie dojrzewających serów, takich jak Robiola i Raschera
- Serwować w temperaturze 16-18° C
- Dekantować godzinę przed podaniem.
UPRAWA I WINIFIKACJA
WINIFIKACJA: Winogrona zbierane są w połowie września i poddawane miękkiemu tłoczeniu. Moszcz fermentuje na skórkach przez około 10 dni w kontrolowanej temperaturze nie wyższej niż 30°C. Jest pompowana co najmniej 4 razy dziennie, aby w pełni wydobyć charakterystyczny rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi odcieniami i garbnikami. STARZENIE: Po zakończeniu fermentacji wino przelewa się do stalowych zbiorników w celu zlewania z częstą dekantacją. To tutaj zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa. Wino jest butelkowane latem, kiedy jest upał, a po miesiącu w butelce jest wypuszczane do sprzedaży.
Wyświetlane są wszystkie opinie TrustMate (pozytywne i negatywne). Opinie TrustMate są zweryfikowane i pochodzą od Klientów, którzy kupili dany produkt.