Wyszukiwarka
Producenci
Zaloguj się
Cantina Stroppiana - wina z Piemontu

Cantina Stroppiana to rodzinna winnica powstała ze związku Dario i Stefanii, w którym połączyli jego pasję, doświadczenie i wykształcenie z jej umiejętnościami i pochodzeniem.
Wytwórnia wina znajduje się w Rivalta, małej wiosce w gminie La Morra w Piemoncie. W tym miejscu stał kiedyś XV-wieczny kościół San Giacomo, od którego wywodzi się nazwa jednego z trzech Barolo.
Uprawiane winnice zajmują łącznie około 5,5 hektara, część znajduje się w gminach Verduno i Monforte.
Dziś codzienne wparcie w winnicy stanowią syn Leonardo i córka Altea. Ich imiona można odnaleźć wśród oferowanych przez Cantinę win. Przez większość roku rodzina samodzielnie radzi sobie z poszczególnymi etapami procesu produkcji wina. Personel sezonowy zatrudniany jest do pomocy tylko wiosną i latem, ale Stefania nadzoruje go osobiście, utrzymując wysoką jakość produkcji.
Cantina Stroppiana uprawia 4 gatunki winorośli Nebbiolo, Barbera, Dolcetto i Nascetta. Nebbiolo to jedna z najbardziej arystokratycznych i najbardziej znanych włoskich autochtonicznych odmian winorośli, jest szlachetnym prekursorem wielkich czerwonych win z Piemontu, m.in. Barolo. Ze szczepów Barbera i Dolcetto również produkowane jest wino czerwone, podczas gdy z Nascetta – białe.
Stroppiana wina czerwone
Stroppiana wina białe
Strona producenta: http://www.cantinastroppiana.com/en/index.aspx
