Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Ile może stać otwarte wino? Wyjaśniamy, od czego to zależy!

0
Ile może stać otwarte wino? Wyjaśniamy, od czego to zależy!

Wino to jeden z najszlachetniejszych trunków. Mówi się, że im dłużej leżakuje, tym jest lepsze. Zasada ta jest jak najbardziej prawidłowa, jeśli mówimy o winach zamkniętych. Sytuacja wygląda jednak zupełnie inaczej, jeśli mowa o tych trunkach, które chcemy przechować otwarte. Co w sytuacji, w której otworzyłeś wino i nie chcesz opróżniać całej butelki na raz? Ile może stać otwarte wino, żeby nie straciło swoich walorów? Zanim przystąpisz do degustacji, przeczytaj!

Co ma wpływ na zdatność otwartego wina do picia?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Prawdą jest, że dobrze zakorkowane wina mogą stać wiele lat, a każdy kolejny rok działa na ich korzyść. W przypadku wina otwartego niestety tak nie jest. Dlaczego? Po otwarciu butelki dochodzi do utlenienia jej zawartości. Tlen niszczy smak i aromat wina, w związku z tym długo stojące otwarte wino już nigdy nie odzyska swojej pierwotnej kompozycji. Od czego zależy to, ile może stać otwarte wino? W dużej mierze od objętości alkoholu w płynie. Słabsze wina będą zdatne do picia znacznie krócej niż te, które mają więcej procentów, czyli tzw. wina wzmacniane. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia koloru i rodzaju wina, jego gęstość oraz smak. Szczególnie ważna jest także temperatura i warunki przechowywania wina.

Ile może stać otwarte wino?

Wino musujące jest zdatne do picia do maksymalnie 3 dni po otwarciu. Warunkiem jednak jest jego zakorkowanie. Dwutlenek węgla, który służy do jego produkcji, bardzo szybko się ulatnia, w związku z tym tego typu wino szybko traci swój smak. Trunki lekkie, różowe lub białe można pić do około 7 dni po otwarciu i przechowaniu w lodówce. Oczywiście warunkiem koniecznym jest zabezpieczenie otwartej butelki korkiem. W ciągu tych kilku dni wina tego rodzaju mogą nieco zmienić smak. Białe i czerwone wina o tzw. średniej mocy, czyli zawartości alkoholu do około 14% objętości, nadają się do picia do około 5 dni po odkorkowaniu. Są z reguły gęste i zawierają więcej taniny, która spowalnia proces psucia się. Wina tego rodzaju pozostają świeże pod warunkiem przechowywania ich w chłodnym i ciemnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce. Najdłuższą zdatnością do spożycia charakteryzują się mocne wina, dodatkowo wzbogacane w procesie produkcji. Są to wina o najwyższej objętości alkoholu. Dobrym przykładem będzie tu sherry lub porto – zachowują świeżość i dobry smak nawet do 28 dni po otwarciu. Należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Co zrobić z otwartym winem?

Jeśli nie zdecydujesz się na wypicie wina bezpośrednio po jego odkorkowaniu, do 5 dni zachowa ono swój smak i aromat. Warunkiem koniecznym jest przechowywanie go w lodówce i zabezpieczenie korkiem. Jesteś pewien, że nie spożyjesz trunku w tym czasie? Żaden problem. Nadal możesz wykorzystać zawartość jako składnik ciekawych potraw. Wino świetnie podkreśli smak m.in. kuchni opartej na owocach morza lub dziczyźnie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl