Wino dobrze wpływa na nasze zdrowie. Według badań ekspertów jedna lampka wina czerwonego dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca! Jak to często bywa, “diabeł tkwi w szczegółach” i wiele zależy od realnej ilości alkoholu w tym trunku. Faktyczne różnice zawartości mają znaczenie, a nie wszystkie wina są sobie równe. Ile wino ma procent? Od czego to zależy? Sprawdź!
Kilka słów o tym, skąd się bierze alkohol w winie?
Produkcja wina polega na jego fermentacji alkoholowej. To proces, w wyniku którego glukoza, czyli cukier z owoców, zmienia się pod wpływem enzymów drożdży w odpowiedniej temperaturze. Wynikiem tej przemiany jest alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Ten ostatni jest składnikiem wykorzystywanym do produkcji win musujących. Proces fermentacji win czerwonych jest inny niż białych.
Jak określa się zawartość alkoholu w winie?
Odpowiedź na pytanie, ile wino ma procent, wiąże się bezpośrednio ze sposobem, w jaki określa się zawartość alkoholu w tym trunku. Tym samym możemy wyróżnić rzeczywistą, potencjalną, całkowitą i naturalną, objętościową zawartość alkoholu. Pierwsza z nich dotyczy liczby jednostek objętości czystego alkoholu zawartego w 100 jednostkach objętości produktu. Ten wskaźnik najczęściej zobaczysz na etykietach butelek. Potencjalna objętościowa zawartość alkoholu dotyczy wskaźnika, który zostałby osiągnięty na drodze całkowitej fermentacji cukru. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu to suma dwóch wyżej opisanych wskaźników. Naturalna natomiast dotyczy całkowitej zawartości alkoholu przed jego wzbogaceniem. Zwiększenie tego wskaźnika ma miejsce tylko w określonych sytuacjach, za pomocą dodania sacharozy.
Od czego zależy zawartość alkoholu w winie?
Najważniejszym czynnikiem, który wywiera znaczący wpływ na ilość procentów w winie, jest lokalizacja, z której pochodzi szczep. Miejsca dobrze nasłonecznione i ciepłe będą rodzić owoce z większą zawartością cukru, co ułatwi proces fermentacji. Dodatkowo, istnieją normy, które regulują to, jaka musi być minimalna zawartość alkoholu w trunku, by móc nazwać je winem! Dobrym przykładem będzie norma, która obowiązuje w Polsce – minimalna rzeczywista zawartość alkoholu to 8,5% objętości, ale nie więcej niż 15% naturalnej objętości. Rodzaj szczepu też jest istotny – są takie, które z natury dają wina mniej alkoholowe.
Ile wino ma procent?
Wino klasyfikuje się pod względem zawartości alkoholu w całej jego objętości. Tym samym możemy wyróżnić wina lekkie, które będą miały maksymalnie 11%. Wina średnio mocne, które będą najpopularniejsze w Europie, mają między 11% a 14% – będą to szczepy Pinot Grigio lub Sauvignon Blanc. Mocne wina, czyli takie do 16% objętości alkoholu, to m.in. większość Chardonnay lub Cabernet Sauvignon, po które równie chętnie sięgamy. Osobną kategorią są wina wzmacniane, powstające na skutek dodania mocnego alkoholu. Należą do nich wina o objętości 15% - 22%. Są to głównie warianty deserowe, a jednym z ich przedstawicieli jest znane wszystkim Sherry.
Jak widzisz, ilość procentów w winie może być mocno zróżnicowana. Zarówno trunki słabsze, jak i te mocne cieszą się szerokim gronem sympatyków. Zachęcamy do degustacji – w asortymencie naszego sklepu czekają na Ciebie zróżnicowane, włoskie wina, wśród których z pewnością znajdziesz idealne dla siebie.
Roman Klimasz
U mnie wino wytrawne z winogron po wyrobieniu ma 0 % alkoholu. Jaką jest przyczyna?