Promocje
Wino CHARDONNAY BIO Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
Wino CHARDONNAY BIO Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2019 750 ml
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2019 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
49,00 zł 24,50 zł
szt.
Wino PINOT BIANCO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT BIANCO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 750 ml
55,00 zł 27,50 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 2019 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 2019 750 ml
69,00 zł 34,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU BIO Toblino Trentino DOC 750 ml
Wino MULLER THURGAU BIO Toblino Trentino DOC 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
Wino MULLER THURGAU Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jak pić wino? Poznaj kilka ważnych zasad!

0
Jak pić wino? Poznaj kilka ważnych zasad!

 

Panuje powszechne przekonanie, że alkohol ma zły wpływ na organizm człowieka. Nie jest to do końca prawdą – badania dowodzą, że jeden kieliszek wina dziennie pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, działa również pobudzająco na metabolizm. Stanowi więc ważny składnik diety. Niewielkie ilości trunku pozytywnie oddziałują także na pracę mózgu. Trzeba jednak zadać ważne pytanie – jak pić wino? Czytaj dalej i poznaj wskazówki, które uprzyjemnią Twój wieczór!

 

Temperatura wina. Jaka powinna być?

 

Istotna kwestia, która wpływa na smak trunku. Jeśli wino będzie posiadało nieodpowiednią temperaturę, to straci na swoich walorach. Jak jednak schłodzić wino? Tutaj dużą rolę odgrywa kolor alkoholu. Przyjętą temperaturą dla serwowania białych oraz różowych win jest 8 – 12 stopni Celsjusza. W przypadku czerwonych mowa o 16 – 18 stopniach. Co zaś z musującymi trunkami? Te muszą być schładzane w temperaturze 6 stopni Celsjusza.

Niektórzy twierdzą, że czerwone wino powinno podawać się w temperaturze pokojowej. Jest w tym ziarenko prawdy – jeśli w pomieszczeniu temperatura wynosi 18 stopni Celsjusza, to można taki trunek od razu wlać do kieliszków. Trzeba też zaznaczyć, że nie można długo czekać z degustacją, jeśli wyjąłeś już wino z lodówki.

 

Jak pić wino? Potrzebne będą kieliszki

 

Wino należy wlewać do odpowiednich kieliszków. Muszą się one składać z nóżki i czarki, które zwężają się ku górze. Naczynia powinny być też całkowicie przezroczyste. Ważna jest nawet ilość oferowanego miejsca, aby można było „zakręcić” trunkiem. Co jeszcze warto wiedzieć? Do każdego wina przewidziano inny kieliszek.

Pękate kieliszki przeznaczone są do czerwonego wina. Umożliwiają większy kontakt alkoholu z powietrzem, dzięki czemu łatwiej wyczuć konkretne nuty zapachowe. Biały trunek powinien być zaś nalewany do naczynia mniejszego i zwężonego, który pozwoli utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie.

Wina musujące serwuje się w kieliszkach wąskich. Przez to zapach alkoholu koncentruje się u jego wylotu, a dwutlenek węgla wolniej się ulatnia. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku trunków wzmacnianych – niezbędne będą naczynia przypominające swym kształtem tulipany. Dlaczego? Ponieważ tego rodzaju wina, podobnie jak whisky, charakteryzują się wieloma nutami zapachowymi.

 

Jak trzymać kieliszek? Spróbuj tego sposobu!

 

Choć może się to wydawać błahostką, to jednak warto trzymać kieliszek w odpowiedni sposób. Chodzi o to, aby chwycić naczynie za nóżkę. Nie podgrzewasz wtedy trunku ciepłem swojej dłoni. Nic się oczywiście nie stanie, jeśli na chwilę zrezygnujesz z tej zasady. Pamiętaj jednak, aby szybko wrócić do konkretnego uchwytu – w innym wypadku wino szybko straci na swych walorach smakowych oraz zapachowych.

 

Z czym pić wino? Te dania sprawdzą się wyśmienicie!

 

W wielu krajach spożywa się różnorakie dania, racząc się przy tym lampką wina. Taką praktykę możesz zastosować w swojej kuchni. Warto jednak wiedzieć, z jakimi składnikami ten trunek współgra. Do ciężkich, bardziej wymagających potraw (gdzie przeważa mięso) powinno się podawać czerwone wino – jest ono pełniejsze i dłużej dojrzewające. Młode alkohole najlepiej zaś pasują do dań lekkich, gdzie często znajduje się ryba.

To oczywiście nie znaczy, że nie możesz eksperymentować. Chcesz połączyć czerwone wino z owocami morza? A może wolisz wypróbować mięsne przepisy z białym trunkiem? To dobry pomysł! Musisz jednak samodzielnie dojść do tego, jakie połączenie będzie Ci pasować.

 

Degustacja wina. Zrób to dobrze!

 

Na kontakt z alkoholem trzeba przygotować zarówno nos, jak i język. Dlatego należy najpierw powąchać wino, żeby poczuć jego aromat. Później musisz wziąć łyczek trunku i przetrzymać go przez chwilę w ustach, dzięki czemu pozbędziesz się dyskomfortu spowodowanego piciem napoju alkoholowego. W całym procesie chodzi wyłącznie o to, aby kubki smakowe przygotowały się na kontakt z winem.

Zauważ, że wino może być podawane przy wielu okazjach. Sprawdzi się podczas romantycznej kolacji, ale też umili samotny wieczór oraz rodzinny obiad. Możliwości są nieograniczone.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl