Promocje
Wino MOSCATO GIALLO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino MOSCATO GIALLO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
69,00 zł 45,00 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
59,00 zł 42,00 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
65,00 zł 45,00 zł
szt.
PROSECCO Bravin Extra Dry Trentino DOC 750 ml
PROSECCO Bravin Extra Dry Trentino DOC 750 ml
59,00 zł 35,00 zł
szt.
Wino TRAMINER Riserva Bravin IGT 750 ml
Wino TRAMINER Riserva Bravin IGT 750 ml
79,00 zł 55,00 zł
szt.
Wino ORO Bravin IGT 750 ml
Wino ORO Bravin IGT 750 ml
55,00 zł 35,00 zł
szt.
Wino TAI Riserva Bravin IGT 750 ml
Wino TAI Riserva Bravin IGT 750 ml
69,00 zł 48,00 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
55,00 zł 45,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jak trzymać wino? Poznaj savoir-vivre chwytania kieliszka

0
Jak trzymać wino? Poznaj savoir-vivre chwytania kieliszka

Wydaje Ci się, że właściwe trzymanie kieliszka do wina to prosta sprawa? Nic bardziej mylnego! Dzierżenie w ręku szkła z alkoholem w prawidłowy sposób pozwala na zachowanie trunku w odpowiedniej temperaturze i cieszenie się jego właściwym smakiem oraz aromatem. Zastanawiasz się, jak trzymać wino? Czytaj dalej, a poznasz savoir-vivre chwytania kieliszka.

W jaki sposób podawać wino?

Bardzo ważnym elementem jest właściwa temperatura podawania wina. Trunki z czerwonych szczepów powinny mieć 16°C-18°C, z kolei białe schładza się poniżej 12°C. Butelkę z alkoholem należy odkorkować na godzinę przed serwowaniem. Aby wino ujawniło pełen bukiet, wydobyło smak i aromat, powinno być podawane w odpowiednich kieliszkach. Biały napój alkoholowy serwuje się w smukłych naczyniach z wysoką nóżką. Ich czasza przypomina kształtem tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Z kolei kieliszki do wina czerwonego muszą być duże, szerokie i wykonane z przezroczystego szkła. Ich rozmiar powinien być na tyle duży, aby trunek łatwiej się napowietrzył. Taki dotleniony alkohol zdecydowanie lepiej smakuje i pachnie bardziej wyraziście.

W jakiej kolejności serwować wino?

Chcesz poczęstować swoich gości kilkoma gatunkami wina? Musisz pamiętać o tym, by zrobić to w odpowiedniej kolejności. Białe wina podaje się przed czerwonymi, lżejsze przed cięższymi, młode przed starszymi. Podczas nalewania alkoholu, butelka nie powinna stykać się z naczyniem. Kieliszki do wina białego napełniamy do połowy, a w przypadku wina czerwonego do 1/3 wysokości szkła. Jako gospodarz przyjęcia w pierwszej kolejności powinieneś nalać wino sobie. Jest to pewien rodzaj zabezpieczenia, gdyby w butelce pływały pozostałości po korku. Następnie trunek polewa się najważniejszemu gościowi lub osobie, która siedzi po Twojej prawej stronie. Oczywiście nie zapominaj, że zawsze częstuje się panie, a następnie panów.

Jak trzymać wino? Praktyczne wskazówki

Zasady savoir-vivre chwytania kieliszka zarówno do czerwonego, jak i białego wina są podobne. Istnieją dwie metody trzymania szkła. Pierwsza z nich jest bardzo intuicyjna i polega na złapaniu nóżki w środkowej jej wysokości kciukiem, palcem wskazującym i środkowym. Drugi sposób wykorzystywany jest najczęściej przez degustatorów. Podstawę kieliszka wsuwa się pomiędzy mały i serdeczny palec, a pozostałe palce trzymają za nóżkę. Ważne jest, by dłonie nie dotykały czaszy, ponieważ mają one wyższą temperaturę. W wyniku tego wino czerwone ogrzewa się, a jego właściwości ulegają zmianie. Z kolei trunku z białych szczepów kontakt kieliszka z dłonią sprawia, że para wodna z powietrza ulega skraplaniu. Szkło i dłoń stają się wilgotne, co może przyczynić się do wyślizgnięcia się kieliszka z ręki.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl