Wydaje Ci się, że właściwe trzymanie kieliszka do wina to prosta sprawa? Nic bardziej mylnego! Dzierżenie w ręku szkła z alkoholem w prawidłowy sposób pozwala na zachowanie trunku w odpowiedniej temperaturze i cieszenie się jego właściwym smakiem oraz aromatem. Zastanawiasz się, jak trzymać wino? Czytaj dalej, a poznasz savoir-vivre chwytania kieliszka.
W jaki sposób podawać wino?
Bardzo ważnym elementem jest właściwa temperatura podawania wina. Trunki z czerwonych szczepów powinny mieć 16°C-18°C, z kolei białe schładza się poniżej 12°C. Butelkę z alkoholem należy odkorkować na godzinę przed serwowaniem. Aby wino ujawniło pełen bukiet, wydobyło smak i aromat, powinno być podawane w odpowiednich kieliszkach. Biały napój alkoholowy serwuje się w smukłych naczyniach z wysoką nóżką. Ich czasza przypomina kształtem tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Z kolei kieliszki do wina czerwonego muszą być duże, szerokie i wykonane z przezroczystego szkła. Ich rozmiar powinien być na tyle duży, aby trunek łatwiej się napowietrzył. Taki dotleniony alkohol zdecydowanie lepiej smakuje i pachnie bardziej wyraziście.
W jakiej kolejności serwować wino?
Chcesz poczęstować swoich gości kilkoma gatunkami wina? Musisz pamiętać o tym, by zrobić to w odpowiedniej kolejności. Białe wina podaje się przed czerwonymi, lżejsze przed cięższymi, młode przed starszymi. Podczas nalewania alkoholu, butelka nie powinna stykać się z naczyniem. Kieliszki do wina białego napełniamy do połowy, a w przypadku wina czerwonego do 1/3 wysokości szkła. Jako gospodarz przyjęcia w pierwszej kolejności powinieneś nalać wino sobie. Jest to pewien rodzaj zabezpieczenia, gdyby w butelce pływały pozostałości po korku. Następnie trunek polewa się najważniejszemu gościowi lub osobie, która siedzi po Twojej prawej stronie. Oczywiście nie zapominaj, że zawsze częstuje się panie, a następnie panów.
Jak trzymać wino? Praktyczne wskazówki
Zasady savoir-vivre chwytania kieliszka zarówno do czerwonego, jak i białego wina są podobne. Istnieją dwie metody trzymania szkła. Pierwsza z nich jest bardzo intuicyjna i polega na złapaniu nóżki w środkowej jej wysokości kciukiem, palcem wskazującym i środkowym. Drugi sposób wykorzystywany jest najczęściej przez degustatorów. Podstawę kieliszka wsuwa się pomiędzy mały i serdeczny palec, a pozostałe palce trzymają za nóżkę. Ważne jest, by dłonie nie dotykały czaszy, ponieważ mają one wyższą temperaturę. W wyniku tego wino czerwone ogrzewa się, a jego właściwości ulegają zmianie. Z kolei trunku z białych szczepów kontakt kieliszka z dłonią sprawia, że para wodna z powietrza ulega skraplaniu. Szkło i dłoń stają się wilgotne, co może przyczynić się do wyślizgnięcia się kieliszka z ręki.