
Wino to nieodłączny element każdego uroczystego obiadu czy romantycznej kolacji we dwoje. Doskonale łączy się ze smakami wielu potraw i tworzy z nimi niepowtarzalną kompozycję. Ze względu na delikatny smak trunek ten najlepiej współgra z daniami mięsnymi. Zastanawiasz się, jakie wino do wieprzowiny wybrać? Poznaj nasze typy, które pozwolą Ci podkreślić smak dania i cieszyć się niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi.
Jak łączyć wino z wieprzowiną?
Zależy Ci, aby przyjęcie czy kolacja przebiegły w doskonałej harmonii? Poznaj kilka najważniejszych zasad dotyczących łączenia wina i dań z wieprzowiny.
1. Wybierając trunek do potraw z wieprzowiną, pamiętaj o zachowaniu równowagi. Jeśli danie jest syte i ciężkie, trunek powinien być również o mocnej konstrukcji. Chodzi o to, by wino nie znikało przy potrawie ani też całkowicie jej nie zdominowało.
2. Poziom kwasowości alkoholu powinien być wyższy od intensywności smaków potrawy.
3. Dobieraj wino do składnika, który nadaje potrawie charakteru. Trunek powinien podkreślać jego smak i jednocześnie spajać ze sobą resztę elementów.
4. Unikaj łączenia ostrych dań z wytrawnymi alkoholami.
5. Jeżeli do potrawy z wieprzowiną dodane zostało wino, to ten sam trunek musisz podać do stołu.
6. W przypadku dań mięsnych w sosie decydujący wpływ na wybór trunku ma zawsze dip.
Jakie wino do wieprzowiny wybrać?
Dania przygotowane z wieprzowiny najczęściej łączy się z winem czerwonym. Wytrawne, klasyczne i dobrze zbudowane jest rozwiązaniem bezpiecznym zwłaszcza dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w zestawianiu alkoholu z potrawami. Trunek ten jest cięższy od win białych czy różowych. Dlatego też doskonale wydobywa aromat mięsa. Do pieczonej wieprzowiny idealnie pasować będzie średnio ciężkie i przyjemnie cierpki trunek o pięknym kolorze Merlot. Jeśli na uroczysty obiad zdecydowałeś się na duszone mięso, podaj do niego wytrawne wino Cabernet Sauvignon Trentino o mocnych nutach dojrzałych czerwonych owoców z pikantnymi i lekko zielonymi. W przypadku smażonej wieprzowiny możesz postawić na francuski Pinot Noir czy włoskie Primitivo. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do dań na bazie wieprzowiny podać wino białe. Do potraw lekkich doskonale sprawdzi się delikatny i aromatyczny trunek, np. Chardonnay. Ten alkohol świetnie pasuje również do tradycyjnego schabowego.
Mamy nadzieję, że kwestia doboru odpowiedniego wina do potraw z wieprzowiny nie sprawi Ci już żadnego problemu. Jesteśmy przekonani, że dzięki starannie wyselekcjonowanej ofercie Volare Bottega, odnajdziesz alkohol, który doskonale będzie komponować się z daniami, w których króluje mięso wieprzowe. Zobacz, co dla Ciebie przygotowaliśmy!