Krewetki to doskonały artykuł spożywczy, który można przyrządzić w szybki i łatwy sposób. Miłośnicy owoców morskich również wiedzą, że nie ma lepszego połączenia niż wino i krewetki. Doskonale uzupełniają swój smak i gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne. Jak jednak wybrać właściwe wino spośród tylu dostępnych rodzajów? Jeśli zastanawiasz się jakie wino do krewetek będzie najlepsze, to jesteś właściwym miejscu. Odpowiadamy!
Jakie wino wybrać do krewetek?
Wiele osób uważa krewetki za dość egzotyczny składnik. I choć mogłoby się wydawać, że w Polsce krewetki nie cieszą się zbyt dużą popularnością, to w rzeczywistości wcale tak nie jest. Owoce morza są podstawowym produktem, dzięki, któremu można stworzyć w prosty sposób niezwykle wytrawne danie. Ponadto są zdrowe i bardzo pożywne. Jednak aby krewetki wyróżniały się nie tylko sposobem przygotowania, ale także smakiem, to warto serwować je z winem. Uważa się, że do dań rybnych zdecydowanie bardziej pasują lekkie wina białe. W przypadku krewetek warto wybrać trunki w mocno wyczuwalnym aromatem cytrusowym. Doskonale podkreślają ich smak, a razem gwarantują niesamowite doznania smakowe.
Czy czerwone wino pasuje do krewetek?
Wiele osób uważa, że czerwone wino w połączeniu z owocami morza powoduje nieprzyjemny, rybny posmak. Ponadto przyjęło się, że czerwone wino należy spożywać w połączeniu z rozmaitymi daniami mięsnymi, natomiast białe z rybnymi. Ta zasada jest jednak zmienna, a odpowiednio dobrane wino czerwone może doskonale smakować także w połączeniu z krewetkami. Należy jednak pamiętać, że każdy ma inne upodobania i wybór odpowiedniego wina jest sprawą zupełnie indywidualną. Doskonałym wyborem będzie natomiast wino wytrawne, które w połączeniu z krewetkami tworzy wyjątkową kompozycję smakową. Jeśli natomiast pragniesz uzyskać lekkie i delikatne w smaku danie, warto zdecydować się na białe cytrusowe rozwiązanie.
Krewetki gotowane w winie
Jak już wiadomo, owoce morze doskonale smakują w towarzystwie wina. Jednak oprócz jego spożywania wraz z posiłkiem, krewetki można także na nim przyrządzić. Należy jednak pamiętać, aby gotowe danie podawać do takiego samego wina, w jakim się je gotowało. W ten sposób smak będzie jednolity, a całość będzie miłym doznaniem smakowym. Wystarczy podsmażyć czosnek, dorzucić krewetki i całość zalać kieliszkiem wina. Jak widać, sposobów na łączenie wina z owocami morza jest wiele. Warto natomiast postawić na wysokiej jakości trunki, które nie psują smaku całej potrawy, a podkreślą jej wyjątkowy aromat. Jeśli szukasz znakomitych win, sprawdź nasz asortyment. Oferujemy szereg różnorodnych propozycji, które z pewnością przypadną Ci do gustu!