Należy zaznaczyć, że risotto jest daniem typowo włoskim. Potrawa ta zdobyła jednak sporą popularność na świecie, co zawdzięcza swoim niesłychanym walorom. Bo przecież risotto opiera się na genialnych właściwościach ryżu do absorbowania płynów, a wraz z nimi ich smaku. Dlatego też natknąć się można na niezliczoną ilość przepisów, gdzie każdy kucharz próbuje stworzyć to danie według własnego pomysłu. A czy Ty chcesz zadbać o doskonały smak włoskiego specjału? Czytaj dalej i dowiedz się, jakie wino będzie najlepsze do risotto!
Jak przygotować risotto? Wykorzystaj konkretne składniki!
Prawdziwie włoskie danie wymaga, aby użyć doskonałych i sprawdzonych składników. Zacznij więc od doboru konkretnego ryżu. Odpada odmiana chińska, tajska, czy też jaśminowa. Ziarenka powinny charakteryzować się odpowiednim rozmiarem oraz kształtem. Mówiąc prościej – potrzebny jest ryż włoski.
Kolejny ważny składnik to oczywiście wino. Faktem jest, że risotto można przyrządzić, korzystając z jakiegokolwiek płynu (na przykład wody). Trzeba jednak zaznaczyć, że tylko odpowiedni trunek nada głębi całej kompozycji, poprawiając smak oraz aromat. Wino wlewasz do risotto, gdy tylko zeszkli się ryż. Później zaś dodajesz bulion. Zwróć przy okazji uwagę na rodzaj wykorzystywanego tłuszczu. W przepisie sprawdzi się dobrej jakości oliwa.
Jakie wino do risotto? To ma znaczenie!
Jak już wspomnieliśmy, kluczowym składnikiem risotto jest wino. Bez obaw! Do dania potrzebny jest tylko jeden kieliszek tego trunku, więc zakup nawet najbardziej luksusowego alkoholu z pewnością nie nadwyręży Twojego budżetu. Najczęściej używa się wytrawnego białego wina. A świetnym pomysłem będzie przyrządzenie potrawy na tym samym alkoholu, które później wypijesz podczas konsumowania posiłku.
Zalety białego wina? Risotto utrzyma swój pierwotny kolor, nie rezygnując przy tym z wyśmienitego smaku. Czasami warto jednak wybrać czerwony trunek – nie bez powodu jest on popularny w szwajcarskim Lugano, czy też Piemoncie. Musisz jednak pamiętać, że wino dobiera się przede wszystkim do dodatków, a nie samego ryżu.
Unikalny smak? Te wina się przydadzą!
Na pewno przyda się produkt Merlot Riserva Marca Trevigiana IGT. To czerwone wino zachwyca swą intensywnie rubinową barwą z fioletowymi refleksami. Trzeba także wyróżnić jego wspaniały aromat, gdyż da się tutaj wychwycić zapach dojrzałych owoców, takich jak maliny, jeżyny, czy też jagody. Łatwo zauważyć również nutę śródziemnomorskich przypraw.
Powinieneś się także zainteresować Merlot Riserva Trentino DOC 2017. Rubinowa barwa z refleksami granatu na pewno pobudzi zmysły, zachęcając do spróbowania tej niezwykłej mieszanki. Czerwone wino cechuje się pikantnym, a jednocześnie delikatnym i ziołowo-owocowym bukietem. Z pewnością wychwycisz też przyjemną nutę drewna oraz przypraw. Produkt pochodzi z winnic z południowego Trentino. Alkohol idealny do risotto? Jak najbardziej, choć sprawdza się nawet przy grillowanych mięsach, dziczyźnie i dojrzałych serach.
Cechy dobrego trunku? Stwórz doskonałe risotto!
Zwróć uwagę, że nie liczy się tylko pochodzenie wina, ale nawet poziom kwasowości i garbników. Im bardziej nasycisz risotto różnorakimi przyprawami i dodatkami, tym intensywniejszy powinien być smak alkoholu.
Dlaczego warto zwrócić uwagę na kwasowość? Ten aspekt pozwala zbalansować tłuste dania. Podkreśla też smak owoców morza. Dobrze zdecydować się na pewne popularne wino, które nieustannie oczarowuje swą jakością. Mowa oczywiście o Prosecco. Przykładem niech będzie produkt Superiore Millesimato Brut DOCG. Słomkowy kolor idealnie współgra z eleganckim aromatem białej brzoskwini (gdzie znajdują się również nuty egzotycznych owoców).
Białe wina często są wybierane do risotto, ponieważ charakteryzują się niską zawartością garbników. Organiczne związki odpowiadają między innymi za uczucie cierpkości w ustach. Dlatego risotto, które popija się winem młodym i świeżym, nie powinno być przyrządzane przy wykorzystaniu mocno tanicznych alkoholi.