Promocje
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml

41,25 zł

Cena regularna: 55,00 zł

Najniższa cena: 41,25 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml

51,75 zł

Cena regularna: 69,00 zł

Najniższa cena: 51,75 zł
szt.
Wino NOSIOLA Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino NOSIOLA Gaierhof Trentino DOC 750 ml

41,25 zł

Cena regularna: 55,00 zł

Najniższa cena: 41,25 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 750 ml

41,25 zł

Cena regularna: 55,00 zł

Najniższa cena: 41,25 zł
szt.
Wino MOSCATO GIALLO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino MOSCATO GIALLO Gaierhof Trentino DOC 750 ml

44,25 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 44,25 zł
szt.
Wino RIESLING Maso Poli Trentino DOC 750 ml
Wino RIESLING Maso Poli Trentino DOC 750 ml

51,75 zł

Cena regularna: 69,00 zł

Najniższa cena: 51,75 zł
szt.
Wino NOSIOLA Maso Poli Trentino DOC 750 ml
Wino NOSIOLA Maso Poli Trentino DOC 750 ml

44,25 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 44,25 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Maso Poli Trentino DOC 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Maso Poli Trentino DOC 750 ml

59,25 zł

Cena regularna: 79,00 zł

Najniższa cena: 59,25 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 750 ml

51,75 zł

Cena regularna: 69,00 zł

Najniższa cena: 51,75 zł
szt.
Oliwa BIO TERRE FRANCESCANE Extra Vergine  5 l
Oliwa BIO TERRE FRANCESCANE Extra Vergine 5 l

382,50 zł

Cena regularna: 425,00 zł

Najniższa cena: 425,00 zł
szt.
Oliwa CENTENARIA GRADASSI Extra Vergine 3 l
Oliwa CENTENARIA GRADASSI Extra Vergine 3 l

256,50 zł

Cena regularna: 285,00 zł

Najniższa cena: 285,00 zł
szt.
Oliwa BIO TERRE FRANCESCANE Extra Vergine 750 ml
Oliwa BIO TERRE FRANCESCANE Extra Vergine 750 ml

76,50 zł

Cena regularna: 85,00 zł

Najniższa cena: 85,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Rodzaje oliwy, którą wybrać?

0
Rodzaje oliwy, którą wybrać?

Oliwa jest naturalnym olejem uzyskiwanym w wyniku tłoczenia miąższu średnio dojrzałych i dojrzałych oliwek. Samo określenie „oliwa” jest zarezerwowane tylko dla soku wyciśniętego z oliwek. Wszystkie pozostałe tłuszcze roślinne to „oleje”, np. olej słonecznikowy, sezamowy, rzepakowy, lniany, kokosowy i wiele innych. Dlatego stosowanie określenia „oliwa z oliwek” jest zupełnie niepotrzebne, a wręcz niepoprawne językowo, wystarczy samo „oliwa”.

Wyróżniamy kilka typów oliwy zależnie od właściwości fizyko-chemicznych i organoleptycznych oraz procesu tłoczenia:

OLIWA VERGINE - z pierwszego tłoczenia, wytwarzana na zimno i bez dodatku substancji chemicznych, o małej kwasowości. Zależnie od stopnia kwasowości, składu i właściwości organoleptycznych dzieli się na:

>>> Extra vergine - oliwa najwyższej jakości, 100% soku z oliwek, kwasowość poniżej 0,8%, spełnia najwyższe wymagania.
Najlepsze oliwy extra vergine premium mają poziom kwasowości poniżej 0,3%.

Właśnie w tej klasie znajdują się oferowane przez nas oliwy:
DI GREGORIO EXTRA VERGINE PREMIUM
GRADASSI EXTRA VERGINE


>>> Vergine – oliwa wysokiej jakości, kwasowość 0,8% - 2%, nie spełnia wymogów dla oliwy Extra Virgin.

>>> Oliwa lampante (niekonsumpcyjna) – niższej jakości, kwasowość powyżej 2%, stosowana do celów technicznych. Oliwa taka jest niezdatna do spożycia na surowo. Musi zostać poddana procesowi rafinacji.

OLIWA RAFINOWANA – rafinowana z oliwy lampante, poprawiając jej smak (zmniejszając kwasowość do 0,5%). Oczyszczana w wysokich temperaturach i/lub uzdatniana w procesie chemicznym. Jest neutralna - pozbawiona zapachu, koloru i wartości odżywczych. W celu podniesienia jej jakości często dodawana jest do niej oliwa Extra Virgin lub Virgin. Już 1% dodatku oliwy wysokiej jakości wystarczy, aby nazwać ją oliwą z oliwek! W praktyce ilość naturalnej oliwy wynosi nie więcej niż 15%.

OLIWA Z WYTŁOCZYN OLIWNYCH (sansa, pomace) –  najniższej jakości, powstaje z resztek, które zostają po tłoczeniu lub ekstrakcji oliwek. Po dodaniu do nich chemicznych rozpuszczalników, otrzymuje się ciecz zawierającą pewne ilości oliwy. Płyn ten poddaje się procesowi rafinacji, który uzdatnia go do spożycia.

Kupując oliwę trzeba koniecznie zwrócić uwagę na etykietę – nazwę oliwy, pochodzenie, skład.

Oznaczenie DOP czyli Chroniony Znak Pochodzenia świadczy o wysokiej jakości oliwy i jest gwarancją jej pochodzenia. To również pewność, że produkcja oliwy odbywa się pod ścisłą kontrolą na każdym jej etapie. Wszystkie etapy produkcji odbywają się w tym samym miejscu: tam gdzie rosną oliwki, odbywa się również ich tłoczenie, następnie butelkowanie i przechowywanie.

Tylko w przypadku wyboru oliwy Extra Virgin możemy być pewni jej jakości, smaku i właściwości prozdrowotnych!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl