CO TO SĄ WINA MUSUJĄCE
Wina musujące to rodzaj win o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla, który powstaje naturalnie podczas procesu wtórnej fermentacji (przetwarzanie cukru przez drożdże) w butelce lub w zbiornikach. Tworzące się bąbelki nie uciekają, tak jak przy winach spokojnych, lecz zostają „uwięzione” w cieczy. Wina, do których dwutlenek węgla jest dodawany sztucznie to wina gazowane.
KRÓTKO O HISTORII POWSTANIA
Wino musujące narodziło się przez przypadek w XVII wieku przy okazji badań nad zapobieganiem wtórnej fermentacji wina, która doprowadzała do rozsadzania butelek😊 Takie badania równolegle prowadzili angielski uczony Christopher Merret i francuski mnich Dom Pérignon. Okazało się że poprzez użycie grubszego szkła ciśnienie można okiełznać i zatrzymać w butelce powstałe bąbelki.
DWIE METODY PRODUKCJI
Jeśli powtórna fermentacja następuje w butelce mówimy o produkcji metodą tradycyjną. Tak powstają najlepsze i najdroższe wina musujące np. francuskie szampany, które do czasu ulepszenia metod produkcji czyli do połowy XIX wieku były produktem bardzo elitarnym. Do win musujących produkowanych metodą tradycyjną zalicza się również m.in. francuskie crémanty, włoskie franciacorty i katalońskie cavy.
Szybszym i tańszym sposobem produkcji jest przeprowadzenie drugiej fermentacji w stalowych zbiornikach ciśnieniowych (metoda Charmata), po której butelki napełnia się pod ciśnieniem już gotowym musującym winem. Metoda Charmata wprowadza równowagę między smakiem, aromatem, konsystencją i rozmiarem bąbelków. Produkcja jest krótsza i tańsza niż w przypadku metody tradycyjnej. Tą drogą produkuje się np. włoskie prosecco.
O PROSECCO
Jego nazwa wywodzi się od włoskich, białych winogron, z których jest wytwarzane - Prosecco (alias Glera). Prosecco jest produkowane wyłącznie w wybranych regionach północno - wschodnich Włoch (Wenecja Euganejska oraz Friuli – Wenecja Julijska), a jego nazwa od 2009 roku jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego.
Smak prosecco jest delikatny i owocowy z aromatami gruszki, jabłka, owoców cytrusowych i świeżych kwiatów. Kwasowość wina jest raczej średnia, dzięki czemu wino znajduje szersze grono zwolenników od dostojniejszego i wyraźniej kwasowego szampana. Prosecco ma niską zawartość alkoholu – od 10 do 12% oraz niską zawartość kalorii. Dodatkowo kryje się w nim wyraźnie wyczuwalna słodycz. W zależności od zawartości cukru rozróżnia się prosecco:
- Brut– najbardziej wytrawne (poniżej 12g cukru/l wina)
W naszej ofercie dostępne również Prosecco Extra Brut oznaczające wyjątkowo wytrawne prosecco! - Extra dry – delikatnie wytrawne (12-17g/l)
- Dry – wytrawne, „najsłodsza” wersja prosecco (17-32g/l)
KIEDY, JAK I Z CZYM PODAWAĆ WINO MUSUJĄCE?
Wina musujące dawniej były uważane za napoje do świętowania ważnych uroczystości, jubileuszy czy też witania Nowego Roku. Wynikało to z samego sposobu podania i otwierania (strzały korkami) butelek, po radujący wygląd bąbelków w kieliszkach. Dziś nie tylko doskonale wznosi się nimi toasty, ale doskonale sprawdzają się jako rozbudzający apetyt aperitif oraz towarzysz sałatek, owoców morza, ryb, miękkich serów, lekkich dań mięsnych, czasem również do dań kuchni orientalnej.
Wino musujące należy podawać w temp. 6°–9°C (schłodzone co najmniej 20 min w kubełku z lodem lub lodówce – nigdy w zamrażalniku), w wysokich, smukłych kieliszkach, z uwagi na dłuższe zachowanie perlistości i lepiej utrzymujący się bukiet. Otwierając wino, kierujemy butelkę w bezpiecznym kierunku i uważamy aby nie wystrzelić korka, a rozlewając wino, aby piana nie wypłynęła z kieliszka.
Wina musujące w ofercie Volare Bottega