GDZIE?
Valpolicella to słynny region winiarski we włoskim Veneto położony na łagodnych wzgórzach na północ od romantycznej Werony i na wschód od Jeziora Garda. Charakteryzuje się dobrą wystawą słoneczną i optymalnym klimatem do produkcji win czerwonych. To druga apelacja DOC we Włoszech pod względem wielkości (po Chianti).
Z JAKICH SZCZEPÓW?
Wina z Valpolicella powstają z mało znanych lokalnych szczepów, które są uprawiane tylko i wyłącznie w tym regionie. Podstawą (40–70%) jest Corvina (lub Corvinone), ważna jest również Rondinella (20–40%) oraz Molinara (5-25%), czasem również niewielka ilość innych, również lokalnych szczepów.
JAKIE WINA W RODZINIE?
Mówiąc Valpolicella, zaraz na myśl przychodzi mocno czerwone wino, zwłaszcza potężne Amarone! Amarone to najbardziej znane i reprezentacyjne wino, ale nie jedyne produkowane w tym regionie. Ma tu kilkoro krewniaków:
- "MATKA" Valpolicella Classico - podstawowe wino regionu, najbardziej popularne i najtańsze.
Zebrane winogrona natychmiast rozgniata się i poddaje procesowi fermentacji.
Vapolicella Classico to lekkie, delikatne wino o świeżych aromatach wiśni i róży. Bardzo plastyczne, można się nim cieszyć do różnych potraw, np. mieszanych przystawek, zup, mięs, serów. Elegancko uzupełnia dania makaronowe z sosami mięsnymi.
Wina CLASSICO w ofercie Volare Bottega
– "BABCIA" Valpolicella Superiore – nieco lepsze i droższe niż Classico.
Powstaje w wyniku selekcji najlepszych gron z winnic o dobrej słonecznej wystawie. Wino leżakuje w beczce. Ma wyższą zawartość alkoholu i mocniejszą strukturę niż Classico. Wyczuwalne aromaty jagód i wiśni, lukrecji oraz przyjemne balsamiczne nuty eukaliptusa. Idealnie pasuje do makaronu, grillowanego czerwonego mięsa oraz dojrzałych serów.
– "OJCIEC" Valpolicella Superiore Ripasso – łagodniejsze i mniej złożone od słynnego Amarone, ale bogatsze od Valpolicelli. W smaku podobne nieco do Amarone, ale w dużo niższej cenie.
Powstaje przez zmieszanie pozostałych po produkcji Amarone wytłoczyn z młodym winem Valpolicella Classico. Wino podlega wtórnej fermentacji i osiąga wyższe stężenie alkoholu. Świetnie nadaje się do złożonych dań mięsnych - od pieczonego mięsa po wołowinę, od pieczonej wieprzowiny po dania z dziczyzny.
Wina RIPASSO w ofercie Volare Bottega
– "DZIADEK" Amarone della Valpolicella – najwyższy poziom jakościowy i cenowy.
Winogronom pozwala się dobrze dojrzeć, dlatego zbiera się je późno. Następnie pozostawia się je nawet na całą zimę w specjalnych suszarniach i poddaje procesowi appassimento, czyli powolnemu podsuszaniu. Po tym czasie z winogron powstają prawie rodzynki - przez około 120 dni leżakowania winogrona tracą 30-40% wagi, koncentrując w sobie cukier, który po winifikacji pozostawia w winie stosunkowo wysoki poziom alkoholu – min 14%, czasem nawet 18%! A stosunkowo wysoka zawartość cukru resztkowego nadaje winu półwytrawnego smaku. Wino leżakuje jeszcze i dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach.
Ponieważ produkcja Amarone związane jest z nakładem dużej ilości winogron, długą (45 dni) fermentacją, jak też długim okresem dojrzewania wina (kilka lat), cena tego wina jest zawsze wysoka.
W smaku jest to wino potężne i bardzo intensywne. Wyczuwalny posmak przetworzonych owoców, konfitur. Dobrze współgra z ostrymi i wyrazistymi daniami z dziczyzny, z wołowiną, mięsem z rusztu, pieczeni. Znakomite pod koniec posiłku z kawałkami ciemnej czekolady. Doskonale sprawdza się także solo.
Wina AMARONE w ofercie Volare Bottega
– "WUJEK" Recioto della Valpolicella – to wino naturalnie słodkie, mocne, czekoladowo-wiśniowe, oszałamiające i rozkoszne.
Produkuje się je tak jak Amarone, wyłącznie z rodzynek, ale fermentacja zostaje zatrzymana, zanim drożdże przemienią cały cukier w alkohol. To typowe wino deserowe.
Wina RECIOTO w ofercie Volare Bottega