Promocje
Wino CHARDONNAY BIO Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
Wino CHARDONNAY BIO Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2019 750 ml
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2019 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
49,00 zł 24,50 zł
szt.
Wino PINOT BIANCO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT BIANCO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 750 ml
55,00 zł 27,50 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 2019 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 2019 750 ml
69,00 zł 34,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU BIO Toblino Trentino DOC 750 ml
Wino MULLER THURGAU BIO Toblino Trentino DOC 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
Wino MULLER THURGAU Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Rodzina win Valpolicella

0
Rodzina win Valpolicella

GDZIE?

Valpolicella to słynny region winiarski we włoskim Veneto położony na łagodnych wzgórzach na północ od romantycznej Werony i na wschód od Jeziora Garda. Charakteryzuje się dobrą wystawą słoneczną i optymalnym klimatem do produkcji win czerwonych. To druga apelacja DOC we Włoszech pod względem wielkości (po Chianti).

Z JAKICH SZCZEPÓW?

Wina z Valpolicella powstają z mało znanych lokalnych szczepów, które są uprawiane tylko i wyłącznie w tym regionie. Podstawą (40–70%) jest Corvina (lub Corvinone), ważna jest również Rondinella (20–40%) oraz Molinara (5-25%), czasem również niewielka ilość innych, również lokalnych szczepów.

JAKIE WINA W RODZINIE?

Mówiąc Valpolicella, zaraz na myśl przychodzi mocno czerwone wino, zwłaszcza potężne Amarone! Amarone to najbardziej znane i reprezentacyjne wino, ale nie jedyne produkowane w tym regionie. Ma tu kilkoro krewniaków:

- "MATKA" Valpolicella Classico - podstawowe wino regionu, najbardziej popularne i najtańsze.
Zebrane winogrona natychmiast rozgniata się i poddaje procesowi fermentacji.
Vapolicella Classico to lekkie, delikatne wino o świeżych aromatach wiśni i róży. Bardzo plastyczne, można się nim cieszyć do różnych potraw, np. mieszanych przystawek, zup, mięs, serów. Elegancko uzupełnia dania makaronowe z sosami mięsnymi.

Wina CLASSICO w ofercie Volare Bottega

– "BABCIA" Valpolicella Superiore – nieco lepsze i droższe niż Classico.
Powstaje w wyniku selekcji najlepszych gron z winnic o dobrej słonecznej wystawie. Wino leżakuje w beczce. Ma wyższą zawartość alkoholu i mocniejszą strukturę niż Classico. Wyczuwalne aromaty jagód i wiśni, lukrecji oraz przyjemne balsamiczne nuty eukaliptusa. Idealnie pasuje do makaronu, grillowanego czerwonego mięsa oraz dojrzałych serów.

"OJCIEC" Valpolicella Superiore Ripasso – łagodniejsze i mniej złożone od słynnego Amarone, ale bogatsze od Valpolicelli. W smaku podobne nieco do Amarone, ale w dużo niższej cenie.
Powstaje przez zmieszanie pozostałych po produkcji Amarone wytłoczyn z młodym winem Valpolicella Classico. Wino podlega wtórnej fermentacji i osiąga wyższe stężenie alkoholu. Świetnie nadaje się do złożonych dań mięsnych - od pieczonego mięsa po wołowinę, od pieczonej wieprzowiny po dania z dziczyzny. 

Wina RIPASSO w ofercie Volare Bottega

– "DZIADEK" Amarone della Valpolicella –  najwyższy poziom jakościowy i cenowy.
Winogronom pozwala się dobrze dojrzeć, dlatego zbiera się je późno. Następnie pozostawia się je nawet na całą zimę w specjalnych suszarniach i poddaje procesowi appassimento, czyli powolnemu podsuszaniu. Po tym czasie z winogron powstają prawie rodzynki - przez około 120 dni leżakowania winogrona tracą 30-40% wagi, koncentrując w sobie cukier, który po winifikacji pozostawia w winie stosunkowo wysoki poziom alkoholu – min 14%, czasem nawet 18%! A stosunkowo wysoka zawartość cukru resztkowego nadaje winu półwytrawnego smaku. Wino leżakuje jeszcze i dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach.
Ponieważ produkcja Amarone związane jest z nakładem dużej ilości winogron, długą (45 dni) fermentacją, jak też długim okresem dojrzewania wina (kilka lat), cena tego wina jest zawsze wysoka.
W smaku jest to wino potężne i bardzo intensywne. Wyczuwalny posmak przetworzonych owoców, konfitur. Dobrze współgra z ostrymi i wyrazistymi daniami z dziczyzny, z wołowiną, mięsem z rusztu, pieczeni. Znakomite pod koniec posiłku z kawałkami ciemnej czekolady. Doskonale sprawdza się także solo.

Wina AMARONE w ofercie Volare Bottega

– "WUJEK" Recioto della Valpolicella – to wino naturalnie słodkie, mocne, czekoladowo-wiśniowe, oszałamiające i rozkoszne.
Produkuje się je tak jak Amarone, wyłącznie z rodzynek, ale fermentacja zostaje zatrzymana, zanim drożdże przemienią cały cukier w alkohol. To typowe wino deserowe.

Wina RECIOTO w ofercie Volare Bottega

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl