Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

ABC wina

0
ABC wina

Kilka zwrotów, które warto znać lub po prostu sobie przypomnieć..

„WINO SPEŁNIA REGUŁY DANEJ APELACJI” – w uproszczeniu to „atest” dla wina. Taki zwrot możemy znaleźć na wielu etykietach win. Oznacza to, że potwierdza się, że dany trunek został wyprodukowany w danym rejonie, danym roku i według ściśle obowiązujących zasad uprawy winorośli.

BUKIET – to aromat wina. Najczęściej tym określeniem posługują się sommelierzy zachwalający walory zapachowe trunku.

DEKANTACJA – chodzi o zlanie wina do jakiegoś naczynia, pomijając osad, który zebrał się na dnie butelki. Dotyczy to starszych win, które długo leżakowały, gdyż to w nich najwięcej osadu. Najprościej rzecz ujmując, dekantacja to przelanie wina z butelki do dekantera, czyli szklanego naczynia specjalnie do tego celu przygotowanego.

Poza tym dekantujemy wino, aby "pooddychało".  Wino zamknięte w butelce posiada inne ciśnienie niż jego otoczenie poza butelką. Dekantacja, czyli napowietrzenie, pozwala wyrównać ciśnienie i pozbyć się niepożądanych aromatów, których moglibyśmy doświadczyć degustując takie wino natychmiast po otwarciu butelki. Dotyczy to zwłaszcza win  które leżakowały w beczce i są bogate w taniny

ENOLOGIA – to fachowa nazwa dziedziny nauki, która zajmuje się winem i całą winną tematyką np. sposobem uprawy winorośli, produkcją wina, degustacją, warunkami przechowywania itd.

FINISZ – jedno z ulubionych słów sommelierów i dość częsty element występujący w opisie na etykiecie wina. Określa wrażenia, które pozostają w ustach po przełknięciu wina. Dobre wino ma zwykle długi lub złożony finisz.

KUPAŻ – słowo, które oznacza połączenie ze sobą różnych gatunków wina (szczepów) lub różnych roczników. Dzięki temu uzyskuje się całkiem nowy trunek.

LEŻAKOWANIE – proces dojrzewanie wina w beczkach lub innych naczyniach . Leżakowanie ma na celu sklarowanie wina i doprowadzenie trunku, by nadawał się do picia.

SUKNIA WINA – to zespół czynników, które jesteśmy w stanie ocenić samymi oczami, wpływających na daną barwę wina. Opis sukni obejmuje: kolor, przejrzystość, połyskliwość, gęstość, płynność, teksturę wina.

WINIFIKACJA - najważniejszy proces produkcji wina czyli przemiana soku z winogron w wino. Fermentacja odbywa się w winnicy, w specjalnych kadziach. Ten etap trwa zwykle kilka tygodni.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl