Promocje
Wino CHARDONNAY BIO Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
Wino CHARDONNAY BIO Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2019 750 ml
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2019 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
49,00 zł 24,50 zł
szt.
Wino PINOT BIANCO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino PINOT BIANCO Gaierhof Trentino DOC 750 ml
45,00 zł 22,50 zł
szt.
Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 750 ml
55,00 zł 27,50 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 2019 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 2019 750 ml
69,00 zł 34,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU BIO Toblino Trentino DOC 750 ml
Wino MULLER THURGAU BIO Toblino Trentino DOC 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
Wino MULLER THURGAU Toblino Trentino DOC 2019 750 ml
65,00 zł 32,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jakie wino do ryby? Najważniejsze zasady doboru

0
Jakie wino do ryby? Najważniejsze zasady doboru

Zasady dotyczące serwowania konkretnych rodzajów wina do różnych potraw są dość szczegółowo określone. Mimo to wiele osób nie wie, w jaki sposób powinno się je prawidłowo zestawiać. Dotyczy to także dopasowania odpowiedniego wina do dań z ryb. Być może wynika to z faktu, że w polskiej kuchni tradycyjnie dominują raczej dania mięsne, a wśród trunków przez wiele lat królowała wódka. Powoli jednak się to zmienia. Polacy coraz chętniej sięgają po potrawy rybne, do których wino pasuje idealnie. Zastanawiasz jakie wino do ryby zaserwować swoim gościom? Przeczytaj nasz krótki poradnik i zostań sommelierem we własnym domu!

 

Jakie wino do ryby – białe czy czerwone?

 

Powszechnie uważa się, że do ryby podaje się wino białe. Nic bardziej mylnego! Tu także obowiązuje klasyczna zasada: do białego mięsa wino białe, do czerwonego – czerwone. Wbrew wyznawanej w Polsce zasadzie, ryba to też mięso! Zgodnie z tą myślą, do tuńczyka warto zaserwować czerwone wino, zaś do dorsza, pstrąga czy miruny – białe.

 

Słodko czy wytrawnie – jakie wino do ryby podać?

 

Stoisz przed dylematem, jakie wino do ryby zaserwować i zastanawiasz się pomiędzy słodkim a wytrawnym? Odpowiedź jest tylko jedna! Do ryb serwuje się tylko wina wytrawne. Dlaczego? Serwowanie wina słodkiego będzie nie tylko faux-pas, ale sprawi, że całe danie będzie niesmaczne. Lepiej zostawić je do deseru po posiłku.

 

Do ryb pieczonych, szczególnie tych podawanych z masłem i ziołami najlepiej sprawdzą się wina okrągłe i dobrze zbalansowane, np. Chardonnay czy Vermentino. Jeśli chodzi o potrawy z surowej ryby, szczególnie jeśli zostaną intensywnie skropione cytryną, świetnie korespondują z nimi średnio i wysokokwasowe wina, np. Sauvignon Blanc lub Riesling. Do łososia i innych tłustych gatunków pasują zarówno ciężkie, dojrzewające w beczce (białe i czerwone) wina jak Pinot Nero, zbalansowane Chardonnay, jak i aromatyczny Gewurztraminer. Do ryb, których mięso jest delikatne, jak dorada, sola lub halibut (szczególnie przyrządzonych na parze) najlepiej pasują lekkie, orzeźwiające i mineralne wina np. Pinot Grigio czy Turbiana. Sprawdzą się tu także lekkie białe trunki o umiarkowanej kwasowości, np. Riesling. Jeżeli w daniu pojawia się wędzona ryba, interesującym dodatkiem będzie białe wino musujące, np. Prosecco. Takie połączenie sprawdzi się szczególnie w gorący, letni dzień.

 

Jakie wino zaserwować do pstrąga?

 

Pstrąg, podobnie jak halibut, sola i dorsz, to ryba o delikatnym, białym mięsie. Jakie wino do ryby tego typu będzie najlepsze? Ze względu na swój łagodny smak, dobrze smakuje z wieloma rodzajami trunków. Najlepiej pasuje jednak do białych, lekkich win. Z pewnością dobrym wyborem będzie tu np. Turbiana od Ca dei Frati, zachwycająca świeżością i migdałowym aromatem. Kolejnym dobrym wyborem będzie Sauvignon Blanc od Gaierhof. Jego świeże nuty lukrecji, agrestu i czarnego bzu w takim zestawieniu będą miały szansę zaistnieć.

 

Jakie wino pasuje do łososia?

 

Łosoś to ryba podawana często w towarzystwie tłustego masła lub śmietany. Dokładnie takie powinno być serwowane do niego wino – ciężkie i okrągłe. Idealnie pasują do niego eleganckie i harmonijne Chardonnay od Gaierhof czy wyważony i aromatyczny Gewurztraminer od Cantina Toblino. Jeżeli szukasz trunku pasującego do przystawek z surowym łososiem, postaw na Sauvignon Blanc także z winiarni Cantina Toblino. Zaskoczy Cię świeżym i głębokim aromatem. Wędzony łosoś będzie smakował świetnie podany razem z winem musującym, np. aksamitnym Prosecco od Cantina Bravin.

 

Jakie wino podać do tuńczyka?

 

Do tuńczyka śmiało można zaserwować zarówno wino białe, jak i czerwone. Z grillowaną rybą tego gatunku doskonale współgra intensywny smak Pinot Nero z winiarni Gaierhof. Cechuje się głębokim i miękkim smakiem, z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki i wiśni. Świetnie wypadnie również w towarzystwie steka z tuńczyka. Jakie wino do ryby smażonej pasuje najlepiej? Sprawdzi się tu na pewno takie o umiarkowanej kwasowości i delikatnie mineralnym posmaku, np. Riesling od Cantina Toblino.

 

Wina polecane do ryby z naszego sklepu:

Wino I FRATI Ca Dei Frati Lugana DOC 

Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 

Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 

Wino RIESLING RENANO Toblino Trentino DOC 

Wino PINOT NERO Gaierhof Trentino DOC 

Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 

Wino GEWURZTRAMINER BIO Toblino Trentino DOC 

Wino SAUVIGNON BLANC BIO Toblino Trentino DOC 

PROSECCO Bravin Extra Dry Trentino DOC 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl