Promocje
Wino MOSCATO GIALLO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino MOSCATO GIALLO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
69,00 zł 45,00 zł
szt.
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino PINOT GRIGIO Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
59,00 zł 42,00 zł
szt.
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino GEWURZTRAMINER Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
65,00 zł 45,00 zł
szt.
PROSECCO Bravin Extra Dry Trentino DOC 750 ml
PROSECCO Bravin Extra Dry Trentino DOC 750 ml
59,00 zł 35,00 zł
szt.
Wino TRAMINER Riserva Bravin IGT 750 ml
Wino TRAMINER Riserva Bravin IGT 750 ml
79,00 zł 55,00 zł
szt.
Wino ORO Bravin IGT 750 ml
Wino ORO Bravin IGT 750 ml
55,00 zł 35,00 zł
szt.
Wino TAI Riserva Bravin IGT 750 ml
Wino TAI Riserva Bravin IGT 750 ml
69,00 zł 48,00 zł
szt.
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
Wino MULLER THURGAU Gaierhof Trentino DOC 2020 750 ml
55,00 zł 45,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Jakie wino do ryby? Najważniejsze zasady doboru

0
Jakie wino do ryby? Najważniejsze zasady doboru

Lubisz urządzać przyjęcia w swoim domu? A może po prostu chcesz zrobić dobre wrażenie na najbliższych, idealnie komponując serwowane produkty? Zasady dotyczące podawania konkretnych rodzajów wina do różnych potraw są dość szczegółowo określone. Mimo to wiele osób nie wie, w jaki sposób powinno się je prawidłowo zestawiać. Dotyczy to także dopasowania odpowiedniego wina do dań z ryb. Jakie wino będzie najlepszym wyborem do ryby? Przeczytaj nasz krótki poradnik i zostań sommelierem we własnym domu!

Dlaczego warto dobrać trunek adekwatny do potrawy?

Zależy Ci na tym, aby Twoja kolacja, albo organizowane przyjęcie, mogły zyskać nieco elegancji? Dobranie wina do posiłku jest świetnym pomysłem. Podanie na stół przypadkowego alkoholu nie zapewni żadnych dodatkowych doświadczeń smakowych, a wpłynie jedynie na rozluźnienie się biesiadników. W zaserwowaniu odpowiedniego trunku nie chodzi w żadnym wypadku o upicie się, a o podkreślenie wyjątkowych aromatów potrawy. Przeciętnie w naszym kraju wiedza na temat dopasowania wina pasującego do ryby nie jest zbyt szeroka. Być może wynika to z faktu, że w polskiej kuchni tradycyjnie dominują raczej dania mięsne, a wśród trunków przez wiele lat królowała wódka. Powoli jednak się to zmienia. Polacy coraz chętniej sięgają po potrawy rybne, do których wino pasuje idealnie. Zastanawiasz jakie wino do ryby zaserwować swoim gościom?

Jakie wino do ryby – białe czy czerwone?

Powszechnie uważa się, że do ryby podaje się wino białe. Nic bardziej mylnego! Tu także obowiązuje klasyczna zasada: do białego mięsa wino białe, do czerwonego – czerwone. Wbrew wyznawanej w Polsce zasadzie, ryba to też mięso! Zgodnie z tą myślą, do tuńczyka warto zaserwować czerwone wino, zaś do dorsza, pstrąga czy miruny – białe.

Słodko czy wytrawnie – jakie wino do ryby podać?

Stoisz przed dylematem, jakie wino do ryby zaserwować i zastanawiasz się pomiędzy słodkim a wytrawnym? Odpowiedź jest tylko jedna! Do ryb serwuje się tylko wina wytrawne. Dlaczego? Serwowanie wina słodkiego będzie nie tylko faux-pas, ale także sprawi, że całe danie będzie niesmaczne. Lepiej zostawić je do deseru po posiłku.

Do ryb pieczonych, szczególnie tych podawanych z masłem i ziołami najlepiej sprawdzą się wina okrągłe i dobrze zbalansowane, np. Chardonnay czy Vermentino. Jeśli chodzi o potrawy z surowej ryby, szczególnie jeśli zostaną intensywnie skropione cytryną, świetnie korespondują z nimi średnio i wysokokwasowe wina, np. Sauvignon Blanc lub Riesling. Do łososia i innych tłustych gatunków pasują zarówno ciężkie, dojrzewające w beczce (białe i czerwone) wina jak Pinot Nero, zbalansowane Chardonnay, jak i aromatyczny Gewurztraminer. Do ryb, których mięso jest delikatne, jak dorada, sola lub halibut (szczególnie przyrządzonych na parze) najlepiej pasują lekkie, orzeźwiające i mineralne wina np. Pinot Grigio czy Turbiana. Sprawdzą się tu także lekkie białe trunki o umiarkowanej kwasowości, np. Riesling. Jeżeli w daniu pojawia się wędzona ryba, interesującym dodatkiem będzie białe wino musujące, np. Prosecco. Takie połączenie sprawdzi się szczególnie w gorący, letni dzień.

Jakie wino zaserwować do pstrąga?

Pstrąg, podobnie jak halibut, sola i dorsz, to ryba o delikatnym, białym mięsie. Jakie wino do ryby tego typu będzie najlepsze? Ze względu na swój łagodny smak, dobrze smakuje z wieloma rodzajami trunków. Najlepiej pasuje jednak do białych, lekkich win. Z pewnością dobrym wyborem będzie tu np. Turbiana od Ca dei Frati, zachwycająca świeżością i migdałowym aromatem. Kolejnym dobrym wyborem będzie Sauvignon Blanc od Gaierhof. Jego świeże nuty lukrecji, agrestu i czarnego bzu w takim zestawieniu będą miały szansę zaistnieć.

Jakie wino pasuje do łososia?

Łosoś to ryba podawana często w towarzystwie tłustego masła lub śmietany. Dokładnie takie powinno być serwowane do niego wino – ciężkie i okrągłe. Idealnie pasują do niego eleganckie i harmonijne Chardonnay od Gaierhof czy wyważony i aromatyczny Gewurztraminer od Cantina Toblino. Jeżeli szukasz trunku pasującego do przystawek z surowym łososiem, postaw na Sauvignon Blanc także z winiarni Cantina Toblino. Zaskoczy Cię świeżym i głębokim aromatem. Wędzony łosoś będzie smakował świetnie podany razem z winem musującym, np. aksamitnym Prosecco od Cantina Bravin.

Jakie wino podać do tuńczyka?

Do tuńczyka śmiało można zaserwować zarówno wino białe, jak i czerwone. Z grillowaną rybą tego gatunku doskonale współgra intensywny smak Pinot Nero z winiarni Gaierhof. Cechuje się głębokim i miękkim smakiem, z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki i wiśni. Świetnie wypadnie również w towarzystwie steka z tuńczyka. Jakie wino do ryby smażonej pasuje najlepiej? Sprawdzi się tu na pewno takie o umiarkowanej kwasowości i delikatnie mineralnym posmaku, np. Riesling od Cantina Toblino.

Jakie wino zaserwować do ryby podczas wigilijnej kolacji?

Wigilia to wspaniały, rodzinny czas, w którego trakcie z pewnością zależy Ci na tym, aby wszystko było zapięte na ostatni guzik. Niektórzy podczas tego wyjątkowego wieczoru tradycyjnie rezygnują z podania alkoholu. Jednak lampka dobrego wina wyraźnie podbije Twoje wrażenia smakowe. Główną serwowaną wtedy potrawą jest karp. Jakie wino będzie pasować do tej ryby? To wszystko zależy od tego, jak jest przyrządzona.

Wino do duszonego karpia

Z duszonym albo zrobionym na parze karpiem, wspaniale będzie się komponować lekkie białe wino o niewielkiej kwasowości. Taką propozycją jest np. Trentino Pinot Grigio. To wytrawna i pełna klasy propozycja, w której poczujesz delikatne nuty róż, goździków i egzotycznych owoców. Ten aromatyczny trunek z pewnością podbije smak ryby, a przy tym sam pozostawi przyjemny posmak.

Wino do smażonego karpia

W przypadku, kiedy na kolację wigilijną podajesz smażonego karpia, zdecydowanie powinieneś wybrać cięższe, białe wytrawne wino o wysokiej kwasowości. Bardzo dobrym wyborem są także cierpkie różowe wina. Połącz takie danie z Brolettino Ca Dei Frati Lugana. To trunek o intensywnym, ale złożonym smaku, którego mocna kwasowość współgra z aromatem owoców. Jeżeli chcesz postawić na wytrawne wino różowe, polecamy Ci Trentino Lagrein Kretzer. To wyraziste wino, które świetnie pasuje do dań głównych.

Wino do karpia pieczonego z ziołami

W Twoim domu podaje się aromatycznego karpia pieczonego z ziołami? Nie martw się! Pomożemy Ci dopasować najlepsze wino do niego! Jeżeli potrawa sama w sobie jest już bardzo wyrazista, sięgnij po lekkie wytrawne czerwone wino. Delikatną propozycją jest np. Valpolicella Doc Classico. To bardzo plastyczne wino, które będzie współgra z różnymi daniami. Jego świeży aromat idealnie uzupełni smak karpia.

Jak podawać wino?

Skoro już wiesz, jakie wino do ryb będzie idealnym mariażem, koniecznie dowiedz się, w jaki sposób powinieneś je podawać, aby nie popełnić faux-pas.

Dobierz odpowiednie kieliszki

Jeżeli zależy Ci na tym, aby Twoi goście mieli szansę poczuć wyjątkowe walory smakowe serwowanego trunku, powinieneś podać go w odpowiednich kieliszkach. Kieliszki do wina czerwonego są zdecydowanie większe niż te, do białego. Ten trunek potrzebuje miejsca, aby poprzez zakręcenie lampką i napowietrzenie jego zawartości, mogły uwolnić się unikatowe aromaty.

Temperatura podania

Nieprawidłowa temperatura podania wina może całkowicie zrujnować jego smak. Wystarczy, że zapamiętasz proste zasady, a już nigdy nie będzie Ci groziła taka wpadka! Trunki białe i różowe zawsze podawaj schłodzone, prosto z lodówki. Natomiast wina czerwone mogą być serwowane w temperaturze pokojowej. Taka temperatura pozwoli Ci poznać wszelkie aspekty smakowe tych alkoholi.

 

Jakie wino do ryby będzie najlepszym wyborem? Nie wybieraj jednego do wszystkiego, a dopasuj odpowiedni trunek do rodzaju mięsa oraz sposobu jego przyrządzenia. W asortymencie naszego sklepu posiadamy bogatą ofertę wysokiej jakości czerwonych, białych i różowych włoskich win. Spośród nich z pewnością wybierzesz takie gatunki, które zachwycą Twoje podniebienie wyszukanymi aromatami.

 

Wina polecane do ryby z naszego sklepu:

Wino I FRATI Ca Dei Frati Lugana DOC 

Wino SAUVIGNON BLANC Gaierhof Trentino DOC 

Wino PINOT GRIGIO Maso Poli Trentino DOC 

Wino RIESLING RENANO Toblino Trentino DOC 

Wino PINOT NERO Gaierhof Trentino DOC 

Wino CHARDONNAY Gaierhof Trentino DOC 

Wino GEWURZTRAMINER BIO Toblino Trentino DOC 

Wino SAUVIGNON BLANC BIO Toblino Trentino DOC 

PROSECCO Bravin Extra Dry Trentino DOC

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl